Svet
16.12.2022. 12:42
Beta-AFP

Do 2027.

Japan duplira vojni budžet

1
Izvor: BETA/ Anadolu Agency Pool / David Mareuil

Japanska vlada odobrila je radikalnu reviziju odbrambene doktrine u okviru koje se predviđa da udvostruči vojni budžet sa oko jedan, na dva odsto BDP-a do 2027. godine.

To je najveća revizija japanske odbrambene politike u više decenija, u okviru koje se takođe predviđa da ujedini svoju vojnu komandu i poveća domet svojih raketa.

Mere su preduztete u nastojanju Japana da razvije protivtežu kineskoj vojnoj moći koju Tokio ocenjuje kao "strateški izazov bez presedana" za njegovu bezbednost. 

Iako javno mnjenje u Japanu podržava te promene radi se o velikom zaokretu za tu zemlju, čiji pacifistički ustav, usvojen dan posle poraza na kraju Drugog svetskog rata, u principu zabranjuje zemlji da ima pravu vojsku.

Međutim za tvorce doktrine u Tokiju ova revizija više predstavlja poslednju etapu u sporoj i postepenoj normalizaciji japanske pozicije po pitanju odbrane i nacionalne bezbednosti, ocenio je Džems Brejdi potpredsednik instituta Teneo. 

Japanska odbrambena dokrtina zasniva se na tri dokumenta koja jasno pominju Kinu, Severnu Koreju i Rusiju, navodi Frans pres koji je imao uvid u dokument pre njegovog usvajanja.

U novim dokumentima koristi se snažniji jezik nego prilikom prve publikacije nacionalne bezbednosne strategije Japana 2013. godine.

Sve snažniji vojni stav Kine tu se opisuje da predstavlja "ozbiljni strateški izazov bez presedana za mir i stabilnost Japana".

Japan predvdiđa da razvije "kapacitete za kontranapad", koncept koji je do nedavno smatran nekompatibilnim sa njegovim Ustavom. To bi mu omogućilo da gađa ciljeve koji prete arhipelagu iz susednih zmalja.

"Kapacitet za kontranapad je potreban", navodi se u dokumentima navodeći da sadašnji sistem kojim treba da se sruše moguće rakete pre nego što stignu na japansko tle nije dovoljno efikasan, ali i da nikakav preventivni udar ne bi bio tolerisan prema Ustavu.

U vladinom dokumentu se pominju američke krstareće rakete Tomahavk, kao i rakete dugog dometa SM-6. Lokalni mediji javljaju da Japan namerava da nabavi 500 Tomahavk raketa.

Prisustvo snaga za samoodbranu na južnim ostrvima Japana, najbližim Tajvanu i prema tome Kini treba da bude povećano, da se takoreći utrostruče jedinice za presretanje balističkih raketa, prenose japanski mediji.

Prema dokumentima u koje je imao uvid Frans pres, Japan predviđa da ojača kapacitet obalske straže i da poveća saradnju sa vojskama i obalskom stražom drugih zemalja, bez navođenja drugih detalja.

Dugogodišnja japanska zabrinutost u odnosu na Kinu dodatno je pojačana u avgustu kada je Peking sproveo veći broj vojnih vežbi blizu Tajvana, tokom kojih su rakete pale u more u ekskluzivnu ekonomsku zonu japanskog arhipelaga.

U japanskoj bezbednosnoj strategiji takođe se pominje Pjongjang i severnokorejsko ispaljivanje raketa, koje kako se navodi "predstavlja ozbiljniju i bliskiju pretnju" za Japan nego ranije

Kada je Rusija u pitanju, njena "spremnost da pribegne sili da bi postigla svoje bezbednosne ciljeve, kao u Ukrajini, je očigledna i njene vojne aktivnosti u regionu Azije i Pacifika kao i njena strateška saradnja sa Kinom jako zabrinjavaju po pitanju bezbednosti", navodi se u dokumentu. 

Nova japanska strategija već je i pre nego što je zvanično objavljena izazvala ljutnju Pekinga koji stalno govori o brutalnom japanskom militarizmu iz prve polovine 20. veka kada je Kina bila jedna od žrtava.  

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
light rain
16°C
31.05.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve