Svet
26.05.2023. 13:20
Beta-AP

Rat u Ukrajini

Japan uveo dodatne sankcije Rusiji

Japan
Izvor: Shutterstock

Japan je odobrio dodatne sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, a one uključuju zamrzavanje imovine više desetina pojedinaca i grupa i zabranu izvoza ruskim organizacijama bliskim vojski.

Glavni sekretar Vlade Japana Hirokazu Macuno rekao je novinarima da odobrenje vlade pokazuje da je Japan u korak sa ostatkom zemalja Grupe 7 (G7) koje su se na samitu u Hirošimi prošle nedelje dogovorile da održe i pojačaju sankcije Rusiji.

On je rekao i da je Japan posvećen saradnji sa drugim zemljama G7 i širom međunarodnom zajednicom kako bi se "poboljšala situacija" za Ukrajinu.

Macuno je takođe oštro kritikovao jučerašnje potpisivanje sporazuma Rusije i Belorusije kojim se formalizuje razmeštanje taktičkog nuklearnog oružja Moskve na teritoriji Belorusije. Macuno je ocenio da će taj potez "dodatno eskalirati tenzije".

"Kao jedina zemlja na svetu koja je pretrpela nuklearne napade, Japan smatra da su ruske pretnje nuklearnim oružjem i njegova upotreba apsolutno nedopustivi. Japanska vlada zahteva od Rusije i Belorusije da zaustave akcije koje dodatno šire tenzije dok nastavljamo da sa velikom zabrinutošću posmatramo razvoj događaja", dodao je.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Rusija može da očekuje još jače i oštrije sankcije
Sankcije Rusiji

G7

19.04.2023. 08:18

Rusija može da očekuje još jače i oštrije sankcije

Šefovi diplomatija Grupe Sedam najbogatijih liberalnih demokratija (G7) dogovorili su jače i oštrije sankcije Moskvi i saopštili da su jedinstveni u borbi protiv ruske invazije na Ukrajinu.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
3°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve