Svet
23.09.2020. 14:50
R. E. / Index.hr

Japanci objavili da poseduju lek koji značajno skraćuje vreme oporavka od Covid-19

w_56252931.jpg
Izvor: EFE / Bienvenido Velasco

Japanska kompanija Fujifilm objavila je da je njen lek Avigan, već odobren za tešku gripu, omogućio "statistički značajno" smanjenje vremena ozdravljenja pacijenata oboljelih od Covid-19.

Od 156 pacijenata uključenih u kliničko testiranje III. faze u Japanu, prosečno trajanje oporavka je bilo 11,9 dana za one koji su lečenilekom Avigan i 14,7 dana za one koji su dobijali placebo, objašnjava kompanija u saopštenju, prenosi Index. hr.

Kraj oporavka je određen kada koronavirus više nije bio otkriven putem PCR testova i ublaženi su ili su nestali drugi simptomi poput temperature.

Kliničko testiranje je bilo usmereno na pacijente s lakšim upalama pluća povezanim s Covid-19.

EPA-EFE/Bienvenido Velasco EPA-EFE/Bienvenido Velasco

Kliničko testiranje vođeno od marta, sada završeno, nije otkrilo nikakve nove opasnosti za zdravlje povezane s uzimanjem Avigana, precizira Fujifilm.

Povezane vesti - Do kraja oktobra poznato da li je “Fajzerova” vakcina efikasna

Kompanija će sada sprovesti "detaljnu analizu podataka" sakupljenu tokom testiranja i predviđa u oktobru da preda zahtev za komercijalno odobrenje leka za Covid-19 u Japanu.

Lek Avigan (favipiravir) je dozvoljen od 2014. u Japanu, ali samo za lečenje teških slučajeva gripa kada standardni lekovi nisu bili delotvorni.

EPA-EFE/Bienvenido Velasco EPA-EFE/Bienvenido Velasco

Avigan je kontraindiciran za trudnice jer su testiranja na životinjama pokazala da utiče na razvoj fetusa.

Povezane vesti - Šest kandidata za vakcinu protiv Covid-19 u trećoj fazi ispitivanja

Japanska vlada puno očekuje od ovog leka i tražila je od Fujifilma da poveća proizvodnju i isporuči besplatne uzorke nekim zemljama koje su ga tražile.

Japan je već u maju odobrio lek Veklury (remdesivir) američkog Gileada i osigurao isporuku stotina miliona doza raznih vakcina protiv Covid-19.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
27.09.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve