JAPANCI ŽELE DA BUDU NINDŽA PRIPRAVNICI: Na oglas se javilo 115 “wannabe” nindža ratnika

JAPANCI ŽELE DA BUDU NINDŽA PRIPRAVNICI: Na oglas se javilo 115 “wannabe” nindža ratnika


Vlasti japanskog grada Iga demantovale su danas da su u potrazi za nindžama pripavnicima, poznatim ratnicima špijunima za vreme feudalnog doba, posle mnoštva kandidatura za taj posao dobijenih nakon lažnih vesti na internetu.

Iako se Iga suočava sa smanjenjem broja stanovništva, lokalne vlasti su navele da nemaju potrebe za nindžama.

Najmanje 115 osoba 14 različitih nacionalnosti podnelo je prijave za taj navodni posao.

Nesporazum se dogodio posle emitovanja reportaže američkog radija NPR u kojem je preneto da Iga pokušava da privuče turiste svojom prošlošću kao grada nindži, ali ima teškoća u pronalasku osoblja za novi muzej koji želi da posveti tim ratnicima.

“Pogrešna informacija”, saopštile su gradske vlasti na nekoliko stranih jezika, kategorično demantujući da planiraju regrutovanje nindža.

Nindže u Japanu su bili jedinstvena profesionalna “organizacija” (iako se tada nisu tako doživljavali) plaćenih špijuna, uhoda i ubica u formi posebnog staleža.

Zahvaljujući stripovima, crtanim filmovima, video i kompjuterskim igrama, u savremenom svetu nindže se doživljavaju na sasvim drugačiji način od onoga što su oni bili u stvarnosti. U modernom društvu oni su romantični špijuni, borci za pravdu, osvetnici potcenjenih i zaštitnici žena i dece.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar