Svet
23.10.2022. 09:41
Beta

Si Điping

Jedan je lider Komunističke partije Kine

1
Izvor: AP / Ng Han Guan

Predsednik Kine Si Đinping jednoglasno je izabran za generalnog sekretara vladajuće Komunističke partije, što je njegov treći mandat na toj funkciji.

Si, koji je preuzeo vlast 2012. godine, dobio je treći mandat generalnog sekretara KP, čime je prekinut nezvanični limit od dva mandata uveden da bi se izbegli ekscesi Mao Cedungove vladavine jednog čoveka.

Na kongresu KP, kojem je prisustvovalo oko 2.300 delegata, pročitano je obrazloženje zašto se izmene donose i više puta je pominjan Si i navedena njegova dostignuća u jačanju vojske i privrede i osnaženju autoriteta partije.

Partija je takođe imenovala Stalni komitet od još šest članova, u kom su dominantno Sijevi saveznici, nakon što je premijer Li Kećijang, zagovornik ekonomskih reformi, juče izbačen iz rukovodstva stranke. 

1
Izvor: Beta/AP / Ng Han Guan

Si i drugi članovi Stalnog komiteta prvi put su se pojavili kao grupa pred novinarima u Velikoj sali naroda u centru Pekinga.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Vatikan i Kina obnovili istorijski sporazum
vatikan

Pitanje biskupa

22.10.2022. 19:05

Vatikan i Kina obnovili istorijski sporazum

Vatikan i komunističke vlasti u Pekingu obnovili su na dve godine istorijski sporazum zaključen 2018. godine oko škakljivog pitanja imenovanja biskupa u Kini, saopšteno je u Vatikanu.
Close
Vremenska prognoza
light snow
1°C
28.01.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve