Svet
29.11.2019. 13:00
Đoko Kesić

Da je Nemačka

JEDNO PIĆE PRE RATA: Nemačka stvara vojsku za potporu spoljne politike?

social-network-post-1920x1080f2-1.jpg

Da je Nemačka definitivno izašla iz sopstvene senke koju joj je nametnula međunarodna zajednica, odnosno zemlje pobednice u Drugom svetskom

Da je Nemačka definitivno izašla iz sopstvene senke koju joj je nametnula međunarodna zajednica, odnosno zemlje pobednice u Drugom svetskom ratu 1945. najpre ekonomskim a potom ozbiljnim spoljnopolitičkim uticajem, i nije neka vest. Ali da je to učinila kao respektabilna vojna sila svakako je uznemirujuća, a samim tim vredna višestruke pažnje. To se nije dogodilo preko noći, a put Bundesvera (nemačke vojske) od zaveta "nikad više puška o nemačko rame" i izlaska nemačkih oružanih snaga preko granica sopstvene zemlje trajao je suviše kratko da bi se zaboravila sva stradanja čiji je vinovnik Treći rajh, ali istovremeno taj put je bio dug s obzirom na ćud Bizmarkovih potomaka.

Boreći se sa jedne strane da postane stalna članica Saveta bezbednosti UN, Berlin paralelno prisvaja sintagmu "normalnosti" da Nemačka postane kao i sve druge zemlje sveta, što podrazumeva da poseduje regularnu vojnu silu koja je već postala važna karika u nemačkoj spoljnoj politici. S tim u vezi svet je sa velikom respektom, ali i sa ozbiljnom uznemirenošću primio poruku Anegret Kramp Karenbauer, ministarke odbrane, koja je izjavila da je "došlo vreme da se Bundesveru vrati dostojanstvo".

[caption id="attachment_233227" align="alignnone" width="690"]AP Photo/Virginia Mayo AP Photo/Virginia Mayo[/caption]

U neformalnoj priči na ovu temu profesor Vlada Kostić, predsednik SANU, reče: "Tim 'dostojanstvom' treba pažljivo rukovati".

Valja pažljivo rukovati svim asocijacijama citirane izjave, ne tvrdimo da sve što sledi u ovoj priči garantovano vodi ka "istoriji koja se neminovno ponavlja", ali izjava ministarke Karenbauer, izabrane naslednice Angele Merkel, asocira na doktrinu "Luciferovog genija, austrijskog kaplara Adolfa Hitlera čiji politički uspon počinje parolom 'Nemačkom narodu treba vratiti dostojanstvo', sa kojom je planetu pretvorio u buktinju" (Vinston Čerčil "Drugi svetski rat").

- Nema sumnje da bi Margaret Tačer (da je kojim dobrom živa) na ova događanja imala šta da kaže. Ona i kompletna Britanija su bili protiv ujedinjenja Nemačke posle pada Berlinskog zida 1989, pa je, lupajući nogom o pod, opominjala tadašnjeg nemačkog kancelara Helmuta Kola da je protiv ujedinjenja i na kraju zapretila: "Dva puta smo vas porazili, učinićemo to i treći put" - kaže za "Ekspres" Miroslav Stojanović, dugogodišnji dopisnik "Politike" iz Bona.

Više o ovoj temi pročitajte u štampanom izdanju Ekspresa koji je od danas u prodaji.

01

Ekspres uvek donosi drugačiji ugao.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
17.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve