JERUSALIM ČEKA AMBASADU SAD: Haos u Gazi, ima mrtvih

JERUSALIM ČEKA AMBASADU SAD: Haos u Gazi, ima mrtvih

Foto: Printscreen Youtube/RT


Uoči otvaranja ambasade SAD u Jerusalimu, kod granične ograde u pojasu Gaze protestuju Palestinci.

Veliki protest je najavljen za danas, a agencije javljaju da je već došlo do sukoba.

Najmanje devet osoba ubijeno u toku protesta, saopštilo je palestinsko ministarstvo zdravlja.

Kako prenosi Rojters, pored sedam ubijenih Palestinaca, ranjeno je njih 500 od kojih 69 bojevom municijom.

Britanska agencija javlja da su se demonstranti okupili duž granice, na vrhuncu šestonedeljnih protesta protiv blokade granice i otvaranja ambasade SAD u Jerusalim.

Izraelske snage su, prema navodima svedoka, ispalile i suzavac na demonstrante koji su se smestili u šatorima kod granične ograde.

Novinar AP je izvestio da su izraelske snage pogodile u noge dvojicu Palestinaca kod ograde, a da su se već okupile stotine ljudi na oko 150 metara od granične ograde.

Agencija navodi da se očekuje da protesti eskaliraju tokom dana, na 70. godišnjicu osnivanja Izraela, a da se širom pojasa Gaze sa zvučnika na džamijama pozivaju Palestinci da se pridruže takozvanom “Velikom maršu povratka”.

Ranije danas agencije su izvestile da su izraelski vojni avioni pustili pamflete iznad pojasa Gaze, upozoravajući palestinske stanovnike da će rizikovati svoje živote ako se približe granici tokom masovnih protesta.

Izraelska vojska saopštila je da će “reagovati na svaki pokušaj oštećenja bezbednosne ograde ili pokušaja da se naudi bilo kojem vojniku izraelskih snaga odbrane (IDF) ili izraelskom civilu”, preneo je AP.

Palestinski islamski pokret Hamas, koji vlada područjem Gaze još od 2005, saopštio je da očekuje da se današnjem maršu pridruže desetine hiljada ljudi, nagoveštavajući da je moguće da će doći do proboja granične ograde.

Taj protest je inače deo kampanje rušenja blokade granice Izraela sa pojasom Gaze koja traje već 11 godina, ali i protest protiv današnjeg otvaranja američke ambasade u Jerusalimu.

Palestinci se tome oštro protive, jer istočni Jerusalim vide kao prestonicu svoje buduće države.

Kako navodi Rojters pozivajući se na navode zdravstvenih zvaničnika, od 30. marta, kada su protesti počeli, ubijeno je, zajedno sa današnjom žrtvom, 45 Palestinaca, a žrtava sa izraelske strane nije bilo.

AP je naveo da su od početka ubijena 42 Palestinca, a da je više od 1.800 njih ranjeno u oružanim napadima izraelske vojske, kao i da postoji velika zabrinutost da će danas biti žrtava.

Ministar obrazovanja Izraela Naftali Benet kazao je da će ta država graničnu ogradu tretirati kao “gvozdeni zid”, a da će svakog ko njoj priđe smatrati “teroristom”.

Učesnik protesta Mohamed Hamami (40), rekao je za AP da je marš “poruka Izraelu i njegovim saveznicima da nećemo nikad odustati od naše zemlje”.

Većina učesnika protesta su potomci izbeglica ili izbeglice koje su proterane u pojas Gaze tokom rata na Bliskom istoku 1948, nakon formiranja Izraela kao države.

 

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar