Svet
11.04.2018. 10:11
R.E/beta.rs

JEZIVO: Broj mrtvih od ilegalnog alkohola u Indoneziji prešao 100

pivo.jpg
Izvor: Public /

Broj umrlih od ilegalno proizvedenog alkoholnog pića u Indoneziji prešao je 100 ovog meseca, saopštila je danas policija te zemlje navodeći da će sprovesti oštre mere protiv proizvođača i distributera alkohola na crnom tržištu.

Zamenik šefa nacionalne policije Muhamad Sijafrudin rekao je da je najveći broj smrtnih slučajeva u Zapadnoj Javi i u glavnom gradu Džakarti, ali da ima nastradalih i u južnom Kalimatanu i drugim oblastima, čime se broj umrlih popeo na preko 100.

Televizija u Indoneziji objavljuje snimke očajnih rođaka u više gradova i linije nosiljki sa mrtvim telima u bolnicama gde se broj mrtvih od trovanja alkoholom povećavao od kraja prošle nedelje.

Tridesetjedna osoba je umrla u Džakarti i predgrađima početkom meseca a posle je usledio dramatičan rast broja mrtvih i onih koji su morali u bolnicama da traže pomoć u Zapadnoj Javi.

"Ovo je suluda pojava, ako dozvolimo da nastavi on će naškoditi naciji", rekao je Sijafrudin.

"Naredio sam šefovima policije u Indoneziji da zaustave ove slučajeve da bude nula žrtava što znači da se otkriju koreni, od proizvodjača, distributera i prodavaca do onih koji su smislili da mešaju alkohol sa smrtonosnim hemikalijama", rekao on.

Policija je pokazala ogromne količine zaplenjenog sumnjivog alkohola na konferenciji za novinare. Neki alkohol je bio u malim providnim kesama u kojima se prodaje a neki u profesionalno obeleženim flašama, gde se predstavlja da je viski ili vino.

Sijafrudin je rekao da ilegalna proizvodnja alkohola mora potpuno da bude iskorenjena u kampanji "spaljene zemlje" i pozvao na saradnju vladu i državne agencije.

Potencijalno smrtonosni metanol može da bude nusprodukt ilegalno destilovanog alkohola, a takav alkohol se takođe nekad meša sa bezalkoholnim pićima. U najnovijem "naletu" smrtnih slučajeva policija je navela da je čisti alkohol nekad mešan sa sastojcima kao što su sirup za kašalj ili insekticid.

Sijafrudin je rekao da laboratorijski testovi alkohola zaplenjenog na crnom tržištu u nekoliko racija u Džakarti pokazali da on sadrži metanol.

Trovanja ilegalnim alkoholom česta su u Indoneziji ali najnoviji nalet nastradalih je ekstreman zbog čega se spekuliše da je moguće odgovoran samo jedan veći distributer. Međutim za sada policija nije pronašla dokaze da to potkrepi.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
33°C
30.07.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve