JOŠ NIŠTA: Tramp kao najbogatiji kandidat ni dolar nije uložio u kampanju

JOŠ NIŠTA: Tramp kao najbogatiji kandidat ni dolar nije uložio u kampanju

EPA-EFE/CJ GUNTHER


Donald Tramp, aktuelni predsednik SAD, nada se novom mandatu i, kako sada stvari stoje, velike su šanse da ga i dobije.

Čak 26 kandidata takmiči se za poziciju predsednika Sjedinjenih Američkih Država. Izbori su planirani za 3. novembar 2020. godine, piše CDM.

Džozef Bajden, nekadašnji potpredsednik, trenutno je najjači kandidat Demokratske stranke za titulu prvog čoveka SAD.

Magazin “Forbs” istražio je koliko bogatstvo poseduje svaki od kandidata. Naglašeno je da ni jedan od nominovanih nije odgovorio na pitanja ovog prestižnog medija o svom imovinskom stanju. Nisu, ističe “Forbs” to učinili čak ni neki od kandidata demokrata koji su poznati po svojim oštrim kritikama Trampu zbog sakrivanja finansijskog stanja.

Prema “Forbsu”, Tramp je ubedljivo prvi. Sa 3,1 milijardu dolara vrednom imovinom, on je inače najbogatiji predsednik u istoriji SAD, prenosi portal CDM.

Pročitajte još: Tramp zainterosavan za kupovinu Grenlanda od Danske

“Ovaj milijarder na mestu predsednika toliko je bogat da sam može bez ikakvih problema da finansira vlastitu kampanju. No, ne znači i da će to uraditi. Dok donatori širom države zdušno daju priloge za njegovu kampanju, on je na taj račun položio tačno nula dolara, prema poslednjim izveštajima”, piše magazin.

Iza Trampa je Demokrata Tom Stejer, gotovo upola je “lakši” u odnosu na Trampa. Njegova imovina se procenjuje na 1,6 milijardi. Novac je zgrnuo vodeći jedan od najvećih hedž fondova – Farallon Capital. Svesno ulazeći u rizike od kada je 1986. godine formirao ovu firmu, došao je do toga da je na čelu jednog od najbogatijih fondova u Americi.

Džon Dilejni već je “siromašniji” od prethodna dva kandidata. Njegova imovina se procenjuje na 200 miliona dolara. Blizak je s Stejerom, posebno u finansijskom smislu, jer je ne jednom od njega pozajmljivao novac. Vlasnik je firme CapitalSource čiji se portfolio procenjuje na 542 miliona dolara. Od tog novca, 190 miliona došlo je baš od Stejera.

Majkl Benet je u tri mandata bio senator SAD. Ovaj demokrata je, nakon što je 1997. godine napustio državnu službu, odigrao ključnu ulogu u spajanju tri vodeće filmske kuće u SAD u jednu, što mu je donelo ogroman bonus koji je odmah investirao. Danas je vlasnik hedž fonda, kao i agencije za promet nekretnina.

“Forbs” ističe i da se profesorsko zanimanje ipak dobro plaća. Dokaz za to je Elizabet Voren. Ona i njen suprug Brajs Man, “teški” su 12 miliona dolara. Novac su stekli kao predavači prestižnog univerziteta Harvard, a znanje su unovčili ulaganjem u investicione fondove, kao i nekretnine. Njihov dom, kupljen 1995. godine za 447.000 dolara, sada vredi nešto više od tri miliona dolara.

Pročitajte još: Sporni predsednikovi ljudi

Iako važi za favorita demokrata, Džozef Bajden je “siromašak”. Ima tek devet miliona dolara. Ovaj prekaljeni političar Demokratske stranke, koji je bio i zamenik Baraka Obame, nakon što je napustio Belu kuću, od izdavačke kuće Flatiron dobio je nešto više od 15 miliona dolara honorara za pisanje knjiga. Na devet miliona dolara došao je nakon što je kupio kuću u Delaveru. Platio ju je skoro tri miliona dolara. Druga tri miliona otišla su na otplatu hipoteka za nekretnine koje poseduje s svojom suprugom Džil širom Delavera.

Kamala Haris još jedna je milionerka Demokratske stranke. “Forbs” procenjuje da joj imovina vredi šest miliona dolara. Ova senatorka je uvek znala da napravi novac. No, udajom za Daglasa Emhofa ona je našla srodnu dušu i u finansijama. Par ima suvlasništvo u nekoliko advokatskih kuća u SAD i nekretnine na najprestižnijim lokacijama Los Anđelesa, San Franciska, Vašingtona.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar