Svet
06.09.2022. 13:44
Beta

M-80A

Jugoslovenski oklopnjaci u ukrajinskoj vojsci

ukrajina, 6. 9. 2022.
Izvor: MTI / Tamas Vasvari

Doskorašnja slovenačka borbena vozila pešadije (BVP) M-80A ušla su u naoružanje ukrajinske 24. mehanizovane brigade, što je do sada najsloženiji borbeni sistem proizveden u bivšoj Jugoslaviji za koji je potvrđeno da se koristi u ratu izmedju Rusije i Ukrajine.

Portal Balkanska bezbednosna mreža piše da fotografije, koje su se pojavile na društvenim mrežama, ukazuju na to da su ukrajinske posade, nakon sprovedene obuke, preuzele jedan broj tih vozila i da pre polaska na zadatak popunjavaju to vozilo topovskom municijom kalibra 20 milimetara.

Ranije je potvrđeno da je Slovenija poklonila Ukrajini 35 borbenih vozila pešadije M-80, koji su nasledjeni iz bivše Jugoslavije. To je formacijski ekvivalent jednog mehanizovanog bataljona iz vremena Sovjetskog Saveza.

Takva amfibijska gusenična oklopljena vozila u svojoj vojsci i dalje koriste Hrvatska i Bosna i Hercegovina dok je najveći korisnik Vojska Srbije, koja ima 320 vozila u aktivnoj upotrebi i par stotina izvornih varijanti M-80 sa slabijim motorom, u rezervi.

Slovenija je ta vozila poklonila krajem juna, a za uzvrat je od Sjedinjenih Američkih Država dobila obećanje o kreditu koji će omogućiti nabavku nove vojne opreme za svoju vojsku, piše protal.

Bilo je nagoveštaja da bi Slovenija mogla da Ukrajini pokloni i jugoslovenske tenkove M-84, s obzirom da se radi o temeljnoj modernizaciji sovjetskog tenka T-72 sa kojima Ukrajina već ima iskustva, ali se u ovoj fazi rata od toga odustalo.

M-80A se u stručnim krugovima smatra zastarelim orudjem koje teško može da odgovori potrebama savremenog ratovanja po pitanju oklopne zaštite i vatrene moći. Uprkos tome, mogao bi da nadje svoje mesto u sastavu ukrajinske vojske jer se na obe strane i dalje masovno koriste vozila koja se po osnovnim karakteristikama ne razlikuju mnogo od tog jugoslovenskog oklopnjaka, a u nečemu možda i zaostaju, piše taj portal.

Nakon prijema i preobuke, u sastavu 24. mehanizovane brigade ukrajinske vojske osnovana je jedinica naoružana sa M-80A, što je najznačajnije borbeno sredstvo bivše Jugoslavije koje se koristi u tom ratu.

Do sada smo imali prilike da preko fotografija potvrdimo prisustvo nekih manjih orudja, poput minobacača kalibra 60 milimetara u varijantama M-57 i M-06. Verifikovana je i upotreba minobacačke municije u kalibrima 60, 82 i 120 milimetara. Od ličnog naoružanja primećene su jugoslovenske jurišne automatske puške M-70 u svim varijantama. Pretpostavka je da su puške stigle iz Hrvatske, ali ima i drugih 'očiglednih kandidata' koji se možda nisu hvalili donorstvom u strahu od reakcije zvanične Moskve.

Najveći donator Ukrajini od bivših jugoslovenskih republika do sada je bila Severna Makedonija, ali ona je uglavnom davala "ne-jugoslovensko" naoružanje, odnosno upravo ono oružje koje je pre dve decenije nabavila od Ukrajine, kada se suočavala sa oružanom pobunom lokalnih Albanaca.

Iz Severne Makedonije u Ukrajinu su otišli tenkovi, borbena vozila pešadije, višecevni lanseri raketa a možda i najzanimljivija "ponuda" iz Severne Makedonije bila je ona koja se tiče četiri jurišna aviona Su-25.

Reč je o borbenim mlaznjacima koji se ne koriste više od decenije i po ali koji bi bili veoma dragoceni Ukrajini, makar kao izvor rezervnih delova za održavanje postojeće flote.

Do sada nije bilo čvrste potvrde da je do transfera tih aviona došlo ali je neka vrsta indirektne potvrde ipak stigla. Naime, prilikom protesta zvanične Moskve na informaciju da su avioni ustupljeni, Ministarstvo odbrane Severne Makedonije nije odbacilo te tvrdnje već je samo odgovorilo da se radi o samostalnoj odluci suverene države i članice NATO saveza, piše  Balkanska bezbednosna mreža.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Izveštavanje o ratu u Ukrajini i koliko novinara je do sada poginulo
novinari

Okrugli sto

24.08.2022. 08:29

Izveštavanje o ratu u Ukrajini i koliko novinara je do sada poginulo

Od početka rata u Ukrajini poginulo je 37 novinara, a 19 je povređeno, izjavio jes u Beogradu ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač. On je dodao da je zbog izveštavanja 14 ukrajinskih novinara privedeno na Krimu.
Close
Vremenska prognoza
light rain
12°C
30.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve