Svet
17.03.2024. 21:00
BETA- AFP

Očekivano?

Julija Navaljna na glasačkom listiću napisala NJEGOVO ime

1
Izvor: BETA/ AP / Ebrahim Noroozi

Julija Navaljna, udovica Alekseja Navaljnog, jednog od najpoznatijih protivnika Kremlja, izjavila je da je napisala prezime svog supruga na glasačkom listiću za predsedničke izbore u Rusiji.

Ona je glasala u ruskoj ambasadi u Berlinu, a ranije je pozvala pristalice Navaljnog, preminulog 16. februara u zatvoru u krugu ruskog Arktika, da dođu na birališta i ne glasaju za sadašnjeg predsednika Vladimira Putina, čija je pobeda osigurana.

"Naravno, napisala sam 'Navaljni' jer nije moguće... da mesec dana pre izbora bude ubijen glavni Putinov protivnik, koji je već bio u zatvoru", rekla je ona novinarima posle glasanja.

Dok je ona ulazila u ambasadu, pristalice Navaljnog su skandirale - "Julija, Julija, mi smo uz tebe!", prenela je agencija Frans pres sa lica mesta.

Ona je nekoliko dana pre glasanja pozvala svoje pristalice da izađu na izbore u isto vreme, u nedelju u podne, i daju glas bilo kom drugom kandidatu, osim Putinu.

Julija Navaljna, koja je uprkos izgnanstvu obećala da će nastaviti borbu svog supruga, bila je u redu ispred ambasade i sa osmehom pristala da se fotografiše sa simpatizerima. Nekoliko njih je došlo da se rukuje sa njom i ohrabri je dok su malo dalje od ambasade održane demonstracije protiv Putina i njegove gotovo izvesne pobede na izborima.

U Rusiji je treći i poslednji dan glasanja na predsedničkim izborima, na kojima se očekuje pobeda Putina, koji je na čelu zemlje praktično već 24 godine.

Putin se suočava sa tri kandidata "bez težine" koji se ne protive ni invaziji u Ukrajini, ni represiji u zemlji koja je iskorenila svu pravu opoziciju.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
19.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve