Svet
25.07.2018. 15:11
R.E./Beta

JUNKER STIŽE KOD TRAMPA U VAŠINGTON NA DVOBOJ: Brisel se nada da će šef EU briokrata očitati lekciju američkom predsedniku i zaustaviti trgovinski rat

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Evropska unija (EU) uz velike sumnje i potajne nade očekuje odlazak predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera večeras u Vašington gde će pokušati da, u besumnje krajnje oštrim pregovorima s američkim predsednikom Donaldom Trampom, premosti ne samo preteći trgovinski rat SAD i EU, već i da zaustavi dalji razdor u savezništvu Amerike i Evrope.

Evropljani su sve zabrinutiji zbog činjenice da "Trampova Amerika" pravi veliki zaokret od tradicionalnog strateškog savezništva sa Evropom i zatvara se u svoje granice.

Mnogi mediji i analitičari, štaviše, upozoravaju da sada Evropa razdirana krizama, a nespremna na potpunu nezavisnost u svetskim poslovima, a to posebno važu za Nemačku od kraja Drugog svetskog rata, "ostaje siroče" jer se urušava američko političko, ekonomsko, a delom i vojno vodjstvo celog Zapada.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto: Printscreen Twitter

Tramp je i partnere u NATO ostavio u nedoumici hoće li SAD ostati privržene sistemu odbrane "ako je jedna članica NATO napadnuta, svi je brane", uz vidljivo nastojanje da "tajnim razgovorima" utanači nove odnose s Rusijom oko bitnih svetskih problema, a povukao je Ameriku iz Pariskog sporazuma o klimi i sporazuma s Iranom o zabrani razvoja nuklearnog oružja.

Junker, kome je Tramp ljutito rekao da je "brutalni ubica", ; izjavio je da "nije preterani optimista", a u Vašington nosi ponudu da se ozbiljna pretnja trgovinskim ratom premosti tako što će Vašington najpre povući uvedene dodatne carine na uvoz čelika i aluminijuma iz EU.

I da se, pošto je Vašington zapretio dodatnim carinama na uvoz evropskih automobila, zamisao je Brisela da SAD, EU, Japan, Južna Koreja i možda još neki svetski veći proizvodjači ; vozila sklope sporazum o potpunom ukidanju carina na te proizvode.

Junker će predložiti i da SAD i EU ispregovaraju posebni trgovinski sporazum usredsredjen na industrijske carine.

Neki komentatori misle da će to biti pravi "dvoboj", dok bivši američki ambasador pri NATO Ajvo Dalder napominje da se ne treba preterano nadati "jer pregovori s Trampom znače bezuslovnu predaju druge strane".

Komentatori podsećaju da je Tramp Junkeru rekao da je "brutalni ubica" zbog tvrde odbrane stavova EU, dok je Evropsku uniju nazvao "neprijateljem" Amerike s tvrdnjom da Evropa subvencijama i carinama zloupotrebljava slobodnu trgovinu i godinama ima ogroman suficit u trgovini sa SAD, a uz to Amerika podmiruje najveći deo NATO troškova za odbranu Evrope.

Zato je zaveo dodatne carine na uvoz čelika i aluminijuma iz EU, a naročito je oštro kritikovao Nemačku, rekavši da su "Nemci veoma loši", iza čega stoji ;naročito Trampova ljutnja što Nemačka na američkom tržištu prodaje preko 50 hiljada automobila, dok Nemci godišnje kupuju pet hiljada američkih vozila, mada Nemci napominju da se polovina prodatih audija, mercedesa, poršea, be-em-vea proizvodi u samoj Americi.

Tramp je i oštri protivnik izgradnje nemačko-ruskog gasovoda Severni tok 2 i njegovi saradnici misle da Nemci i Evropljani treba da kupuju američki tečni gas, a ne da plaćaju milijarde evra za taj ruski energent.

Ključni argument koji će Trampu podastrti ; "brutalni ubica" Junker jeste da dalje zaoštravanje i pretnja Vašingtona da uvede zamašne carine na evropske automobile znači da će ozbiljno biti ugrožena sveukupne trgovina Amerika-EU koja godišnje premašuje hiljadu milijardi dolara i dovedeno u pitanje 15 miliona radnih mesta na obe strane Atlantika.

Tramp je juče tviterom obnarodovao da su "carine ključne" i da će se s carinama sučeliti "svaka zemlja koja se nepošteno ponašala prema Sjedinjenim Državama u trgovini...".

Američki predsednik je odmah reagovao na odluku Evropske komisije da američku kompaniju Gugl kazni s 4,3 milijarde evra zbog kršenja propisa o konkurenciji, naglasivši da "eto, oni uvek nastoje da za sebe izvuku korist, ali to neće još dugo potrajati".

Zasad je Tramp istrajavao na raskidanju multilateralnih trgovinskih sporazuma, čak je izjavio da je "Evropska unija stvorena da bi naudila Americi", i zagovornik je bilateralnih sporazuma, pa je tako čak francuskom predsedniku Emanuelu Makronu ponudio poseban američko-francuski sporazum, ocenivši da bi to bilo jako korisno za obe strane.

Američki ministar finansija, ključni čovek za sankcije i carine, Stiven Mnučin je izjavio da su SAD spremne da razgovaraju sa saveznicima o sporazumima o slobodnoj trgovini, pod uslovom da to obuhvati i državne subvencije.

Francuski ministar finansija Bruno Lemer je stavio do znanja da, imajući u vidu pretnju Vašingtona da će uvesti dodatne carine, Francuska i EU nikako nisu spremne da pregovaraju "ako im je na slepoočnicu prislonjen pištolj".

Konsultatska firma Oksford ekonomiks smatra da će Tramp teško pristati na nagodbu i da će, imajući na umu činjenicu da su u EU "u usponu nacionalističke vlade", pre hteti da izvuče korist iz podela unutar EU, nego da sklopi sporazum.

Direktorka briselskog analitičkog instituta Brojgel, Marija Demeris je mišljenja da EU mora da uzvrati udarac tako što će ojačati međunarodni poredak, čijem su uspostavljanju doprinele i SAD, ; a koji sad Tramp ozbiljno dovodi u pitanje.

Junker u Vašington stiže bez pretnje da će EU uzvratiti na američke carine, nudi širi sporazum, a Unija je već učinila korak ka preuredjenju svetske trgovine time što je s Japanom sklopila bitan sporazum o slobodnoj trgovini, budući da obim robne razmene EU-Japan predstavlja trećinu svetske trgovine.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
11°C
01.04.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve