Svet
03.02.2024. 19:10
R.E.

Istraživanje

Kako atmosferske reke utiču na Kaliforniju

Tropske kiše, Atmosferske reke 1. 2. 2024.
Izvor: EPA / ALLISON DINNER

Istraživači sa Univerziteta Stanford, u saradnji sa geografom sa Univerziteta Florida, Keti Serafin, sproveli su studiju koja pruža dublje razumevanje uzroka masovnih poplava koje pogađaju Kaliforniju.

Analizom 30 godina podataka o vremenskim prilikama i ekonomskim gubicima, tim je došao do zaključka da uzastopni događaji atmosferskih reka uzrokuju trostruko veće ekonomske gubitke u poređenju sa pojedinačnim događajima.

Atmosferske reke, često opisivane kao “reke na nebu“, odigrale su ključnu ulogu u doprinosu oko polovine godišnjih padavina u Kaliforniji. Međutim, istraživanje naglašava da ove prirodne pojave kada se javljaju uzastopno, mogu izazvati katastrofalne poplave i prouzrokovati ogromne ekonomske štete.

Keti Serafin ističe da je upravljanje vodom ključno u ovakvim situacijama, budući da atmosferske reke obezbeđuju znatan deo godišnje vode, ali i donose rizik od poplava. Njen tim ukazuje na izazov balansiranja između upravljanja rizicima od poplava i zadovoljavanja potreba za vodom u kratkim vremenskim periodima.

Studija takođe istražuje ekonomske gubitke uzrokovane jačim atmosferskim rekama, a zaključci ukazuju na znatan opseg gubitaka u odnosu na različite kategorije događaja. Posebno se naglašava da uzastopni događaji mogu imati ozbiljnije posledice od pojedinačnih, ističući potrebu za celovitijim pristupom proceni rizika od poplava.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Klimatske promene ugrožavaju ”prirodni kapital“ sveta
Ledeni breg, klimatske promene, globalno klima, pingvini, santa leda

Okeanografija

27.12.2023. 16:00

Klimatske promene ugrožavaju ”prirodni kapital“ sveta

U nedavnom istraživanju, koji je finansirala Nacionalna fondacija za nauku, otkriveni su ozbiljni potencijalni uticaji koje će klimatske promene imati na”prirodni kapital“ sveta do kraja veka.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
30.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve