Svet
26.02.2024. 15:58
Beta

Blokada

Kako to Izrael izgladnjuje Palestince

1
Izvor: Beta/AP / Mahmoud Essa

Vlada Izraela nije ispunila naredbu najvišeg suda Ujedinjenih nacija da obezbedi dostavljanje neophodne pomoći ljudima u Pojasu Gaze, saopštio je Hjuman rajts voč (HRW).

Međunarodni sud pravde (ICJ) je odlukom koju je doneo u januaru naredio Izraelu da primeni šest privremenih mera, među kojima je "hitno i efikasno obezbeđivanje neophodnih osnovnih usluga i humanitarne pomoći kako bi se odgovorilo na nepovoljne uslove života sa kojima su suočeni Palestinci u Pojasu Gaze".

HRW je saopštio da se Izrael ne pridržava naredbe suda o obezbeđivanju pomoći i kao dokaz navodi da je prosečan broj kamiona kojima se pomoć transportuje u Gazu smanjen za 30 odsto nakon odluke suda.

Organizacija je ocenila da Izrael ne omogućava isporuke dovoljno goriva i blokira dostavljanje pomoći na sever Pojasa Gaze.

Svetski program za hranu Ujedinjenih nacija (WFP) objavio je prošle nedelje da je primoran da obustavi pomoći u tom regionu jer su se konvoji suočili sa potpunim haosom i nasiljem.

"Vlada Izraela izgladnjuje 2,3 miliona Palestinaca, što ih dovodi u još veću opasnost od one u kojoj su bili pre obavezujuće naredbe svetskog suda", izjavio je direktor u HRW zadužen za Izrael i Palestinu, Omar Šakir.
 

On je na društvenoj mreži Iks (X) napisao da je izraelska vlada ignorisala odluku suda i "na neki način povećala represiju" kao i da i dalje blokiraju dostavljanje pomoći koja spašava živote.

Izrael poriče da ograničava ulazak pomoći i umesto toga krivi humanitrne organicazije koje deluju u Gazi, tvrdeći da stotine kamiona punih pomoći stoje na palestinskoj strani glavnog graničnog prelaza.

UN su saopštile da ne mogu uvek da stignu do kamiona na prelazu, jer je ta oblast ponekad suviše opasna.

Kabinet premijera Netanjahua je saopštio da je odobren plan da se bezbedno isporuči humanitarna pomoć u Gazu, na način kojim će biti sprečene krađe, ali nisu navedeni detalji.

Tu odluku je doneo Ratni kabinet, prenose agencije.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
thunderstorm
17°C
22.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve