Svet
29.05.2024. 11:38
Beta

Pokazala analiza CNN

Kamp u Rafi napadnut američkim oružjem

1
Izvor: AP / Jehad Alshrafi

Oružje američke proizvodnje korišćeno je u smrtonosnom izraelskom napadu na kamp za raseljene Palestince u Rafi, pokazala je analiza TV CNN i eksperata za eksplozive video snimaka sa tog mesta.

Najmanje 45 osoba, većinom žena, dece i starijih je ubijeno i više od 200 ranjeno kada je izbio požar posle izraelskog udara u nedelju na domaku najjužnijeg grada u Pojasu Gaze, po podacima tamošnjeg Ministarstva zdravlja i palestinske hitne pomoći.

Na video snimcima objavljenim na društvenim mrežama vidi se deo GBU-39 bombe malog prečnika (SDB), rekla su četiri eksperta za ekploziv koji su pregledali video snimak za CNN.

GBU-39 proizvodi Boing i to je municija visoke preciznosti, "dizajnirana za napad na strateške ciljeve" i rezultat je mala kolatelarna šteta, rekao je ekspert Kris Kob-Smit.

Međutim, on je dodao da korišćenje svake municije, čak i te veličine, uvek predstavlja rizik u gusto naseljnom području.

Trever Bol, bivši čaln tima za razminiranje je takođe identifikovao fragment GBU-39 na snimku.

Identifikacija municije je u skladu sa tvrdnjom portparola izraelske vojske kontra-admirala Daniela Hagarija na brifingu o tragediji u utorak.

On je rekao da je u napadu, čiji su cilj bila dva komandira Hamasa, korišćena municija sa malim bojevim glavama od 17 kilograma eksploziva, te da su te bombe najmanja municija koje izraelski avioni mogu da koriste.

Serijski brojevi ostataka bombi poklapaju sa brojevima proizvođača delova GBU-39 u Kaliforniji, što je još jedan dokaz da su bombe američke proizvodnje,objavio je CNN.

Pentagon je odbio da komentariše taj izveštaj i sugerisao da se traži izjava od Izraela o toj operaciji.

CNN podseća da su SAD dugo bile najveći snabvdevač Izraela oružjem i ta podrška je nastavljena uprkos rastućem političkom pritisku na administraciju predsednika SAD Džozefa Bajdena zbog ofanzive u Gazi.

Izrael je pojačao napad na Rafu, gde se sklonilo oko 1,3 miliona Palestinaca, pre nego što je vojska početkom maja pokrenula vojnu operaciju u tom gradu.

To je izazvalo oštru međunarodnu osudu i agencije UN, organizacije za pomoć i više vlada je pozvalo Izrael da odmah okonča svoju ofanzivu.

Predsednik Bajden međutim ne menja svoju politiku prema Izraelu.

To je nagoveštaj da smrtonosan napad na Rafu nije još prešao crvenu liniju po oceni SAD, da bi izazvao promenu u američkoj podršci iako je Bajden rekao početkom ovog meseca da ne bi dozvolio da se određeno američko oružje koristi u velikoj ofanzivi u tom gradu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
15.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve