Svet
11.07.2022. 09:51
Beta

"Duboka razočaranost"

Kanada vraća turbinu Severnog toka, Ukrajina negoduje

gas, gasovod
Izvor: Shutterstock

Ukrajinska ministarstva energetike i spoljnih poslova izrazila su "duboku razočaranost" odlukom Kanade da Nemačkoj vrati popravljenu turbinu za gasovod "Severni tok".

Ministarstvo energetike pozivalo je kanadsku administraciju da povuče odluku i da povratak turbine znači "navođenje sankcija protiv Moskve u skladu sa željama Rusije", prenosi Radio slobodna Evropa.

Nešto ranije je kanadska administracija saopštila da će dozvoliti isporuku opreme u Nemačku koja je od ključne važnosti za rad gasovoda "Severni tok" iz Rusije ka Evropi.

Rusija je prošlog meseca navela da je problem vraćanja turbine, koju nemački Simens servisira u Kanadi, razlog za smanjen protok gasa na 40 odsto kapaciteta do Nemačke.

Pošto je "Gasprom" naveo da je smanjen protoka gasa, kompanija Simens je saopštila da nije u mogućnosti da vrati turbinu koja napaja kompresorsku stanicu gasovoda bez informacija o tome do kada.

Kremlj je u petak saopštio da će povećati isporuke gasa Evropi ako se turbina vrati. Simens je danas rekao da radi na tome da turbina stigne do gasovoda "Severni tok" što je pre moguće.

Portparol nemačke vlade rekao je da Berlin pozdravlja "odluku kanadskih prijatelja i saveznika".

Kanadska ministarka spoljnih poslova Melani Džoli saopštila je u subotu da Kanada podržava suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine i da neće popustiti u pritiscima ruskog režima.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Poznato kada će poskupeti gas u Srbiji
Gas

Srbijagas

07.07.2022. 14:18

Poznato kada će poskupeti gas u Srbiji

Javno preduzeće "Srbijagas" saopštilo je da će prosečne cene gasa za kupce od 1. avgusta biti veće devet odsto.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
28°C
17.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve