Svet
02.04.2022. 16:45
R.E./Beta

Rat u Ukrajini

Karla del Ponte o hapšenju Putina, Jugoslaviji, masovnim grobnicama...

Karla Del Ponte
Izvor: KEYSTONE / MARTIAL TREZZINI

Bivša međunarodna tužiteljka Karla del Ponte pozvala je Međunarodni krivični sud (MKS) da brzo izda nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina zbog njegovih oružanih operacija u Ukrajini.

"Putin je ratni zločinac", rekla je tužiteljka koja je postala poznata široj javnost svojim međunarodnim istragama o genocidu u Ruandi i ratu u bivšoj Jugoslaviji.

Karla del Ponte je za švajcarski list Tan (Le Temps) rekla da je izdavanje međunarodne poternice neophodno da bi Putin i drugi ruski zvaničnici odgovarali za zločine počinje u Ukrajini od 24. februara kada je počela ruska invazija na tu zemlja.

Karla del Ponte
Izvor: KEYSTONE / MARTIAL TREZZINI

Švajcarska tužiteljka, koja sada ima 75 godina, navela je da bi poternica bila signal da se vode istražne radnje.

"To je jedini instrument koji postoji za hapšenje počinioca ratnog zločina i njegovo privođenje" međunarodnoj pravdi, rekla je ona.
 

Prema njenim rečima, izdavanje takve poternice ne znači da će Putin biti uhapšen, ako ostane u Rusiji, a sigurno hoće.

"Međutim, njemu će biti nemoguće da napusti svoju zemlju i to bi bio važan signal da ima mnogo država koje su protiv njega", rekla je Del Ponteova.

Tužilaštvo MKS-a sa sedištem u Hagu otvorilo je 3. marta preliminarnu istragu o mogućim ratnim zločinima u Ukrajini, nakon što je dobilo podršku više od 40 država članica Suda.

"Mora da se pronađu i dokazi koji inkriminišu visoke političke i vojne zvaničnike. Upravo je teško doći do samog vrha komandnog lanca da se identifikuje ko je planirao, naredio i izvršio ove ratne zločine", dodala je ona.
 

Ukrajina nije potpisnica Rimskog statuta kojim je 1998. osnovan MKS, ali je 2014. priznala njenu vlast za zločine počinjene na njenoj teritoriji. Rusija je povukla svoj potpis sa tog sporazuma 2016. godine.

Del Ponteova je dodala da je šokirana masovnim grobnicama, koje je podsećaju na "najgore ratove u bivšoj Jugoslaviji".

 

"Nadala sam se da više nikada neću videti masovne grobnice. Ovi mrtvi ljudi imaju voljene ljude koji ni ne znaju šta je s njima. To je neprihvatljivo", rekla je ona.
 

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
broken clouds
25°C
07.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve