KASNA REAKCIJA NA KORONU: Turisti tuže austrijske vlasti

KASNA REAKCIJA NA KORONU: Turisti tuže austrijske vlasti

EPA-EFE/DANIEL KOPATSCH


Austrijske vlasti suočene su sa ozbiljnom tužbom, u koju je uključeno 2.500 turista, zbog lošeg postupanja tokom epidemije korona virusa, u austrijskom ski-centru Išgli.

Popularno tirolsko skijalište već je tema istrage koju sprovode vlasti u Insbruku, glavnom gradu Tirola, nakon što je stotine obolelih skijaša povezano sa ovim mestom.

Vlasti u Tirolu optužene su da su prekasno reagovale na prve znakove zaraze u Tirolu, naročito u Išglu, što je doprinelo širenju virusa u Evropi, prenosi CNN.

EPA-EFE/STR AUSTRIA OUT

EPA-EFE/STR AUSTRIA OUT

Austrijsko Udruženje za zaštitu potrošača (VSV) smatra da su vlasti odgovorne za kasnu reakciju na početku pandemije korona virusa. Pet dana nakon što je Udruženje na svom sajtu objavilo poziv za tužbu, javilo se 2.500 ljudi. Oko 80 odsto prijavljenih su Nemci.

Udruženje je podnelo izveštaj državnom tužilaštvu u Insbruku prošle nedelje. Skoro svaka tužba tiče se skijališta Išgli, dok se većina potpisanih nalazi u kućnom karantinu.

Ovo udruženje je još ranije podnelo tužbu protiv tirolskog guvernera Guntera Platera, gradonačelnika, kompanija žičara i drugih predstavnika vlasti.

Pročitajte još: Kuomo – Tramp ne može da otvori Njujork

Takođe je uputilo apel mogućim žrtvama koje veruju da su bile zaražene virusom Covid-19, dok su boravile u Tirolu.

Iako se globalna pandemija korona virusa klasifikuje kao „viša sila“, prekasno zatvaranje skijališta u trenutku kada su vlasti znale da postoji pretnja od masovne zaraze, smatra se krivičnim delom. Ujedno otvara mogućnost za tužbu i nadoknadu štete onima koji su se zarazili zbog loše reakcije zvaničnika.

Naime, iako su austrijske vlasti još 5. marta bile svesne kako su islandski turisti iz Išglija bili zaraženi korona virusom, skijalište je nastavilo normalno da radi.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar