Svet
01.08.2019. 15:52
Tanjug

KATASTROFA U RUSIJI: Bukte milioni hektara šuma, dim ugrožava naselja

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

U poslednja 24 sata požari u ruskoj oblasti Irkutsk zahvatili su još 7.300 hektara, čime se površina zahvaćena vatrom povećala na više od 720.000 hektara.

Ruska služba za zaštitu šuma saopštila je ranije da je u teško dostupnim područjima zapaljeno oko 2,8 miliona hektara šuma, a da su najveći požari prijavljeni u regionu Jakutija, gde je goreo 1,1 milion hektara šuma, zatim u oblasti Krasnojarsk, oko milion hektara, te Irkutsk, prenosi Tass.

https://www.youtube.com/watch?v=SQ619hy5lvY

U gašenju učestvuje 2.700 osoba sa oko 390 komada opreme.

Inače, jutros su iz Krasnojarska poslata dva vojna transportna aviona iljušin Il-76 od kojih svaki može da nosi 42 tone vode, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Roscosmos Space Agency via AP

Oni su poleteli ka autonomnom okrugu Evenk, koji je udaljen oko 500 kilometara od Krasnojarska.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev izjavio je da se očekuje da ruska vlada izradi planove za osnivanje centra za gašenje požara kako bi se pratila situacija, sprečavali šumski požari i preduzimale hitne mere za njihovo gašenje.

https://www.youtube.com/watch?v=JSdPe7NyC4Q

Rusko ministarstvo za vanredne situacije saopštilo je da dim od požara ugrožava više od 800 naselja u 38 okruga u Sibiru i na dalekom istoku, kao i da je trenutno najgora situacija u Jakutiji, Krasnojarsku i Irkutsku.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA/STR

Medvedev je na sastanku sa regionalnim vlastima u Čiti rekao i da će se pratiti zagađenje, a da će zdravstveni radnici pratiti zdravstveno stanje lokalnog stanovništva.

Istovremeno, on je naložio Ministarstvu za vanredne situacije, Saveznoj agenciji za šume, lokalnim i regionalnim vlastima da se poštujju regulative o bezbednosti i da se obezbedi dovoljno vatrogasnih ekipa i opreme u naseljenim oblastima.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
0°C
08.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve