Svet
28.07.2020. 14:49
R. E. / Tanjug / Index. hr

KIM DŽONG UN: Nećemo više ratovati, nuklearno oružje daje nam sigurnost

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Severnokorejski lider Kim Džong Un izjavio je da više neće biti rata jer nuklearno oružje te zemlje garantuje njenu bezbednost i budućnost, uprkos, kako je naveo, nesmanjenom spoljnom pritisku i vojnim pretnjama, prenose državni mediji.

Kim je to rekao na obeležavanju 67-ogodišnjice od okončanja Korejskog rata, koji je trajao od 1950. do 1953. godine, prenosi agencija KCNA.

On je dodao da je Severna Koreja razvila nuklearno oružje kako bi stekla "apsolutnu snagu" da spreči da ponovo dođe do oružanog sukoba, prenosi Rojters.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/KCNA EDITORIAL USE ONLY EDITORIAL USE ONLY

Govoreći pred grupom ratnih veterana prilikom, Kim je rekao kako će nuklearno oružje Severnoj Koreji pomoći da se odbrani "protiv bilo kojih velikih pritisaka i vojnih pretnji imperijalista i neprijateljskih snaga".

"Sada smo sposobni da se odbranimo pred bilo kakvim oblikom pritiska visokog intenziteta i vojnih pretnji od imerijalista i neprijateljskih snaga. Zahvaljujući našoj pouzdanoj i efikasnoj samoodbrambenoj nuklearnoj snazi neće više biti rata i bezbednost i budućnost naše zemlje čvrsto će zauvek biti zagarantovana", rekao je Kim.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/KCNA EDITORIAL USE ONLY

Opomena SAD 

Severna Koreja već godinama optužuje SAD da primjenjuje neprijateljski odnos prema njenom režimu i ukazuju na savezništvo Vašingtona s Južnom Korejom.

"Želeli bismo da pojasnimo da ovo nužno ne znači da denuklearizacija nije moguća. Ono što mislim jeste da u ovom trenutku nije moguća. Podsećam SAD da denuklearizacija na korejskom poluostrvu može biti ostvarena samo ako se dogode velike promene s obe strane", rekao je Kim u izjavi koju je objavila agencija KCNA, prenosi Indxe. hr.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
27.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve