KIM DŽONG UN PRVI PUT JAVNO POMENUO DIJALOG SA SAD: Još uvek bez zvanične potvrde o razgovorima na temu denuklearizacije

KIM DŽONG UN PRVI PUT JAVNO POMENUO DIJALOG SA SAD: Još uvek bez zvanične potvrde o razgovorima na temu denuklearizacije

Foto: Beta/ Korean Central News Agency/Korea News Service


Severnokorejski vođa Kim Džong Un prvi put je javno pomenuo dijalog sa SAD, prenela je danas zvanična severnokorejska agencija KCNA.

Kim Džong Un predstavio je izveštaj zvaničnicima jedine partije o situaciji na Korejskom poluostrvu uključujući “perspektivu dijaloga između SAD i DNRK”, skraćenice za zvanični naziv severne Koreje.

Korejska agencija je navela da je Kim to rekao neposredno pošto je predsednik SAD juče najavio pred novinarima da će njegov istorijski susret s Kimom biti održan u maju ili početkom juna.

Ovo je prvi put da je zvanična severnokorejska agencija pomenula samit sa SAD, mada nije eksplicitno navedeno ime Donalda Trampa.

Pjongjang još nije zvanično potvrdio da će se u razgovorima sa SAD govoriti o denuklearizaciji Korejskog poluostrva, kako je rekao izaslanik Južne Koreje koji je i najavio da je Kim spreman za samit sa Trampom.

Kim Džong Un je takođe u svom izveštaju pomenuo predstojeći samit sa svojim južnokorejskim kolegom Mun Džae-inom koji je predviđen za 27. april, prenosi KCNA.

Severnokorejski vođa je dao dubinsku analizu i procenu trenutnog razvoja odnosa sever-jug, navela je korejska agencija.

Posle više meseci pretnji ratom između Vašingtona i Pjongjanga oko severnokorejskog nuklearnog programa pripreme su u toku za vrlo očekivan samit SAD i Severne Koreje.

List Vol strit džurnal izvestio je u nedelju da je Severna Koreja direktno potvrdila SAD-u da je spremna da razgovara o denuklearizaciji.

Američki predsednik Donald Tramp je rekao juče da misli da će biti pokazano veliko uzajamno poštovanje i da se nada da će biti postignut sporazum o denuklearizaciji.

“Nadamo se da će novi odnosi biti mnogo različiti od toga kakvi su bili tokom mnogo, mnogo godina”, rekao je Tramp.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar