Svet
11.09.2020. 14:16
R. E. / Index. hr

Kina i Indija se dogovorile o povlačenju vojske sa sporne granice

w_56331756.jpg
Izvor: EPA / FAROOQ KHAN

Kina i Indija objavile su da su se dogovorile ublažiti tenzije na spornoj himalajskoj granici i da će preduzeti korake kako bi obnovile "mir i spokoj", poslije diplomatskog sastanka u Moskvi.

Kineski dužnosnik Wang Yi i indijski ministar spoljnih poslova Subrahmanyam Jaishankar sastali su se u Moskvi u četvrtak i došli do konsenzusa u pet tačaka, koji uključuje sporazum o povlačenju vojski s obe strane i ublažavanju tenzija, rekle su dve zemlje u zajedničkoj izjavi, prenosi Index.hr.

Povezane vesti - Za šaku kamena

Konsenzus se dogodio na sastanku šangajske organizacije za saradnju, nakon sukoba u graničnom području zapadne Himalaje ranije ove nedelje.

Jaishankar je rekao Wangu da bi se vojska trebalo povući s "područja napetosti", kako se situacija ne bi pogoršala, rekao je indijski izvor. Protivničke vojske se nalaze na nekim mestima udaljene jedva sto metara jedna od druge.

EPA-EFE/STRINGER EPA-EFE/STRINGER

Wang je rekao Jaishankaru da je "imperativ odmah zaustaviti provokacije kao što su pucanje i druge opasne radnje koje krše obaveze obe strane", reklo je kinesko ministarstvo spoljnih poslova u izjavi u petak.

Povezane vesti - ŽEĐ: Kako Kina kontroliše vode

Međusobne optužbe

Kina i Indija međusobno su se optužile za paljbu tokom sukoba, što je povreda dugotrajnog protokola kojim je dogovoreno da se na osetljivoj granici ne koristi vatreno oružje.

U junu tenzije su takođe prerasle u granični sukob u kojem je poginulo 20 indijskih vojnika, dok je Kina imala neodređen broj žrtava.

Sastanak ministara trajao je dva sata i bio poslednji diplomatski pokušaj da se spreči sukob između dve  najmnogoljudnije zemlje na svetu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
16°C
20.09.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve