Kina kritikovala SAD zbog sankcija za kupovinu iranske nafte

Kina kritikovala SAD zbog sankcija za kupovinu iranske nafte


Kina je danas oštro kritikovala američku odluku da uvede sankcije zemljama koje kupuju iransku naftu navodeći da se radi o narušavanju kineskih interesa kao i da će ta mera povećati poremećaje na Bliskom istoku i na međunarodnim energetskim tržištima.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang rekao je da jednostranim nametanjem sankcija SAD deluju izvan svoje nadležnosti. On je rekao da su normalne interakcije između Irana i drugih zemalja razumne i zakonite i zaslužuju poštovanje i zaštitu.

“Mere SAD će takođe pojačati nesređenost na Bliskom istoku i međunarodnim energetskim tržištima. Pozivamo SAD da odigraju konstruktivnu ulogu na odgovarajući način umesto što rade obrnuto”, rekao je Geng.
shutterstock_148708154
On je dodao da je Kina već uložila žalbu SAD o ovom pitanju.

Geng je rekao da će Kina raditi na tome da osigura interese svojih kompanija.

Kina je jedno od najvećih tržišta za iransku naftu i medju svetskim silama je koje su podržale sporazum postignut 2015. sa Iranom o ukidanju sankcija u zamenu za njegovo ograničenje nuklearnog programa. Predsednik SAD Donald Tramp je povukao SAD iz tog sporazuma.

Američka adminsitracija saopštila je juče da više neće izuzimati ni jednu zemlju od američkih sankcija ako nastave da kupuju iransku naftu da bi povećala pritisak na Iran.
shutterstock_796333903
Prema odluci SAD od početka maja ukida se izuzeće od sankcija za osam zemalja za kupovinu iranske nafte. To su bile Kina, Indija, Turska, Japan, Južna Koreja, Tajvan, Italija i Grčka.

Cene nafte su skočile danas posle ove odluke SAD na najviši nivo od oktobra prošle godine.

Sankcije bi mogle potencijalno da smanje isporuku nafte na međunarodnim tržištima za 1,2 miliona barela dnevno, procenjuju stručnjacima iz te industrije. Ta cifra će međutim verovatno biti niža, navodi agencija AP, zavisno od toga kako zemlje reaguju na američko upozorenje i koliko nafte Iran nastavi da izvozi. SAD žele da svedu iranski izvoz nafte na nulu.

 

Pročitajte još: