“KINA LAGALA ZBOG MASKI”: Bild objavio poverljivi američki izveštaj

“KINA LAGALA ZBOG MASKI”: Bild objavio poverljivi američki izveštaj

AP Photo/Mark Schiefelbein


Kina je navodno lagala o epidemiji ne bi li pokupovala zalihe zaštitnih maski na međunarodnom tržištu pre nego što su one postale najtraženija roba.

Tako barem tvrdi američki tajni izveštaj koje je objavio nemački tabloid Bild. Reč je o četiri stranice tajnog izveštaja američkog ministarstva unutrašnje bezbednosti u kojima se navodi da je Kina prevarila svet te zataškavala informacije o koronavirusu ne bi li se što pre opremila zaštitnom opremom od ostatka sveta.

Njegov sadržaj sugeriše da je Kina prikrivala epidemiju koronavirusa kako bi se snabdela sanitetskim proizvodima, među njima i zaštitnim maskama. Bild navodi da je Kina namerno umanjivala opasnost virusa početkom januara. U isto vreme značajno su povećali uvoz medicinske opreme i drastično smanjili izvoz.

Pročitajte još: Glavni epidemiolog u Britaniji podneo ostavku

Isti izveštaj kaže da je Peking, kako bi sebi neprimetno osigurao prostor za manevar s kupovinom tih vrsta proizvoda, sa zakašnjenjem objavio podatke o tome. Naručivali su velike količine zaštitnih maski, rukavica i hirurških kecelja, te drugog sanitetskog materijala koji je potreban u borbi protiv širenja zaraze.

Isto tako, niko u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji nije bio upoznat s događanjima u Kini u vreme početka pandemije.

Takođe, Kina je ućutkala lekare koji su početkom januara upozoravali javnost na pojavu novog tipa koronavirusa, piše Bild.

Jedna od posledica kineskog ponašanja je i nestašica zaštitne opreme na svetskim tržištima što je otežalo borbu protiv virusa u zemljama poput Italije i Španije, piše Bild.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar