Svet
06.05.2021. 12:14
Tanjug

Bez jasnog objašnjenja

Kina obustavlja ekonomski dijalog s Australijom

Kina, Australija, zastave
Izvor: Shutterstock

Kina je obustavila sve aktivnosti u okviru kinesko-australijskog strateškog ekonomskog dijaloga, saopštio je državni organ za ekonomsko planiranje u Pekingu.

"Nedavno su neki zvaničnici vlade Komonvelta Australije pokrenuli niz mera iz vremena Hladnog rata i ideološke diskriminacije koje remete normalnu razmenu i saradnju između Kine i Australije", navodi se u kratkom saopštenju o toj odluci kineske Komisije za nacionalni razvoj i reforme (NDRC), prensoi Rojters.

Komisija nije precizirala koje su je konkretne mere podstakle na takvu odluku, dodaje britanska agencija.

Australijski ministar trgovine Dan Tehan izjavio je da je odluka NDRC „razočaravajuća", te da je ekonomski dijalog „važan forum za Australiju i Kinu i za rešavanje relevantnih pitanja za naše ekonomsko partnerstvo".

„I dalje smo otvoreni za vođenje dijaloga i učešće u njemu na ministarskom nivou", dodao je on.

Bilateralni odnosi između dve zemlje su se pogoršali 2018. godine kada je Australija postala prva država koja je javno zabranila kineskom tehnološkom gigantu Huaveju učešće u izgradnji 5G mreže u zemlje. Tenzije su se dodatno pojačale kada je Australija zatražila nezavisnu istragu o poreklu novog korona virusa, što je isprovociralo trgovinske mere odmazde Kine.

Poslednji bilateralni sastanak je održan u Pekingu 2017, kada je australijski ministar trgovine potpisao sporazum o saradnji na projektima "Pojas i Put" u trećim zemljama.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
broken clouds
25°C
07.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve