Svet
10.06.2022. 17:45
Beta / AP

Istraga u toku

Kina osudila navode SZO o poreklu korone

Kina koronavirus
Izvor: Shutterstock

Kina je ocenila kao politički motivisanu laž preporuku Svetske zdravstvene organizacije (SZO) da se detaljnije istraži da li je korona virus procureo iz kineske laboratorije.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Žao Liđian takođe je odbacio optužbe da Kina nije u potpunosti sarađivala sa SZO, rekavši da pozdravlja naučno zasnovanu istragu, ali je odbacio "političku manipulaciju".

On je pozvao na istragu "veoma sumnjivih laboratorija kao što su Fort Detrik i Univerzitet Severne Karoline" u SAD, za koje je Kina, ali bez dokaza, tvrdila da razvijaju korona virus kao kao biološko oružje.

"Teorija o curenju iz laboratorije je potpuna laž koju su izmislile antikineske snage u političke svrhe, što nema nikakve veze sa naukom", rekao je Žao novinarima.

Dodao je da je Kina dala veliki doprinos u praćenju virusa, podelivši najviše podataka i rezultata istraživanja.

Grupa stručnjaka koju je sastavila SZO kako bi pomogla u istraživanju porekla pandemije korona virusa saopštila je juče da su potrebna dalja istraživanja kako bi se utvrdilo kako je korona virus nastao, među kojima je i detaljnija analiza mogućnosti da je to bio nesrećni slučaj u laboratoriji.

Taj stav označava oštar preokret u odnosu na početnu procenu zdravstvene agencije UN-a o poreklu pandemije, kada je prošle godine zaključila da je "izuzetno malo verovatno" da su se korona virusom zarazili ljudi u laboratorijama.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Korona se u Severnoj Koreji ne zove korona već groznica
Koronavirus

Koronavirus

04.06.2022. 19:10

Korona se u Severnoj Koreji ne zove korona već groznica

U Severnoj Koreji je u protekla 24 časa prijavljeno oko 79.000 novih infekcija groznicom, a jedna osoba je umrla, saopštili su lokalni mediji koji izbegavaju da bolest nazovu korona virusom.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
27.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve