Kina predlaže donošenje zakona za Hong Kong kojim bi se ograničile slobode

Kina predlaže donošenje zakona za Hong Kong kojim bi se ograničile slobode

AP Photo/Vincent Yu


Kina najavljuje donošenje zakona za Hong Kong kao odgovor na prošlogodišnje, često nasilne prodemokratske demonstracije i najteže nemire od povratka Hongkonga pod suverenitet Kine 1997. godine, izvestio je danas Saout Čajna morning poust, a prenosi Rojters.

Neimenovani izvor kineskog dnevnika izjavio je da će zakonom biti zabranjeni secesija, strano mešanje, terorizam i sve druge separatističke aktivnosti usmerene na rušenje centralne vlasti i strano mešanje u unutrašnje stvari bivše britanske kolonije.

AP Photo/Kin Cheung

AP Photo/Kin Cheung

Demonstranti u Hong Kongu ovu najavu ocenjuju kao grubo mešanje kineske Komunističe partije u autonomiju Hong Konga, ali zvanični Peking negira ove optužbe.

Oštro ćemo reagovati na zakon o Hong Kongu”

Nije dugo trebalo Donaldu Trampu da se oglasi povodom pomenutog zakona. Američki predsednik zapretio je da će SAD “snažno reagovati” ako Kina sprovede plan i uvede novi zakon o nacionalnoj bezbednosti u Hongkongu.

AP Photo/Vincent Yu

AP Photo/Vincent Yu

Tramp je to izjavio nekoliki sati nakon što je neimenovani kineski zvaničnik najavio donošenje zakona za Hong Kong kao odgovor na prošlogodišnje, često nasilne demonstracije.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar