KINA PRETI AMERICI: Osvetićemo se zbog Huawei-a

KINA PRETI AMERICI: Osvetićemo se zbog Huawei-a


Kina je zapretila da će se osvetiti zbog američkih sankcija i ograničavanja međunarodne trgovine kineskog tehnološkog giganta Huawei.

Portparol ministarstva inostranih poslova Lu Kang izjavio je da se Peking protivi zemljama koje nameću jednostrane sankcije kineskim kompanijama i da će preduzeti adekvatne mere, navodi BBC.

Trampova administracija je blokirala korišćenje Huawei proizvoda. Naredba ne navodi nijednu kompaniju poimence, ali se pretpostavlja da se ta odluka odnosi na Huawei.

Ta kompanija negirala je navode SAD da njihovi proizvodi predstavljaju pretnju po bezbednost i istakla da je spremna za saradnju sa SAD.

shutterstock

shutterstock

Peking je optužio predsednika SAD Donalda Trampa da se bavi industrijskom sabotažom koristeći državnu bezbednost kao “izgovor za suzbijanje stranog biznisa”.

“Pozivamo SAD da zaustave ovu praksu i umesto toga stvore bolje uslove za poslovnu saradnju”, rekao je Lu, ne navodeći detalje o tome kako Kina planira da uzvrati. Sukob oko Huawei-ja dolazi u trenutrku trgovinskog rata između SAD i Kine, pri čemu obe strane nameću agresivne tarife na uvoz.

Liu Ksiaoming, kineski ambasador u Velikoj Britaniji, izjavio je da Kina ne želi trgovinski rat, ali će se boriti ako bude potrebno”.

Kako su saopštili iz Bele kuće, Trampova odluka ima za cilj “da zaštiti Ameriku od protivnika koji aktivno i sve više stvaraju i iskorišćavaju ranjivosti u infrastrukturi i uslugama informacione i komunikacijske tehnologije”. To daje trgovinskom sekretaru ovlašćenje da “zabrani transakcije koje predstavljaju neprihvatljiv rizik za nacionalnu bezbednost”, dodaje se u saopštenju.

 

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar