Svet
31.07.2023. 16:24
Beta/Ap

"Vojna neutralnost"

Zbog čega Kina uvodi ograničenja na izvoz bespilotnih letelica

Dronovi kineski
Izvor: Shutterstock

Kina je uvela ograničenja na izvoz civilnih bespilotnih letelica dugog dometa, navodeći kao razlog ruski rat u Ukrajini i zabrinutost da bi ti dronovi mogli biti iskorišćeni u vojne svrhe.

Vlada kineskog lidera Si Đinpinga održava prijateljske veze sa Moskvom, ali navodi da je neutralna u trenutnom ratu u Ukrajini.

Zabrana izvoza će stupiti na snagu u utorak da bi se sprečila upotreba dronova "u vojne svrhe", saopštilo je Ministarstvo trgovine.

Ograničenja će se odnositi na dronove koji mogu da lete izvan prirodne vidljivosti operatera ili da ostanu u vazduhu duže od 30 minuta, imaju priključke koji mogu da bacaju objekte i teže više od sedam kilograma, navodi se u saopštenju.

"Od početka rata u Ukrajini, neke kineske kompanije za civilne bespilotne letelice dobrovoljno su obustavile svoje operacije u konfliktnim područjima", saopštilo je Ministarstvo trgovine. Optužilo je SAD i zapadne medije da šire "lažne informacije" o izvozu kineskih dronova.

Kina se "uvek protivila upotrebi civilnih dronova u vojne svrhe", dodalo je Ministarstvo trgovine.

Vlada je u petak branila svoje odnose sa Rusijom kao "normalnu ekonomsku i trgovinsku saradnju" nakon što je u izveštaju američkih obaveštajnih službi navedeno da je Peking obezbedio opremu koja se koristi u Ukrajini, a koja bi mogla da ima vojnu primenu.

U izveštaju se navode podaci iz ruske carine koji pokazuju da kineske državne vojne kompanije isporučuju dronove, navigacionu opremu, delove borbenih aviona i drugu robu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
29.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve