Svet
13.08.2019. 16:33
R. E./Foto: AP/Vincent Thian

KINESKA ARMIJA PRED HONGKONGOM: Hoće li Kina rizikovati još jedan Tjenanmen?

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Kina dovodi trupe na granicu sa Hongkongom, u kome skoro tri meseca traju višemilionski protesti, navode mediji. Kolone oklopnih vozila i kamiona protežu se kilometrima i blokiraju auto-put i gradske ulice. Međutim, zvanični Peking tvrdi da su vojska i druge jedinice obaveštajnih službi započele velike vojne vežbe, koje nikako nisu povezane sa uličnim neredima.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Kina, kako ocenjuju stručnjaci, koristi strah od ponavljanja krvavog "Tjenanmena", ali su male šanse da će nešto konkretno uraditi s obzirom na potencijalne političke i ekonomske posledice.

Sukobi između demonstranata i policije su sve nasilniji, a osude iz Pekinga su sve glasnije sa upozorenjima oni koji se igraju sa vatrom "biće progutani njom".

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Kako piše portal "Business Insider" u Šenženu, koji se nalazi na samo 25 kilometara od granice sa Hongkongom, okupila su se kineska vojna vozila, što predstavlja upozorenje demonstrantima.

Na društvenim medijima objavljeni su video-snimci duge kolone vojnih vozila koja ulaze u Šenžen.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Američki CNBC prenosi da je službeni list Komunističke partije Kine "People dazily" objavio na društvenim mrežama da je Narodna oružana policija u Šenženu spremna da spreči "nerede, uznemiravanja, veliko nasilje i zločin i pitanja socijalnog osiguranja u vezi s terorizmom".

Kako dalje navodi CNBC, u kineskom izdanju "Global times-a" jutros je objavljena vest da "ukoliko hongkonški demonstranti ne mogu da pročitaju signal o naoružanoj policiji koja se okuplja u Šenženu, oni traže samouništenje".

Ranije danas, letovi na nekim linijama obnovljeni su na aerodromu u Hongkongu, ali ih je više od 100 otkazano, pošto su hiljade prodemokratskih demonstranata ponovo ispunile terminal za odlaske.

Nekoliko hiljada demonstranata danas je peti dan zaredom blokiralo glavni terminal na aerodromu, ali su neki avioni ipak poleteli, čime je donekle ublažen pritisak posle jučerašnjeg otkazivanja oko 200 letova i zatvaranja aerodroma.

Pročitajte još: Keri Lam odbija da podnese ostavku

Kineska vlada je okarakterisala protestni pokret u Hongkongu kao nešto što se približava "terorizmu" koji predstavlja "egzistencijalnu pretnju" građanima te teritorije.

Šefica hongkonške vlade Keri Lam stala je u odbranu policije pošto su demonstranti juče primorali aerodrom na zatvaranje. Ona je novinarima rekla da dijalog može da počne jedino kada nasilje prestane i navela da policija na protestima koristi "najmanji nivo sile" u teškim okolnostima.

Protesti u Hongkongu koji traju više od devet nedelja često postaju nasilni u poslednje vreme. Demonstranti blokiraju puteve i često bacaju cigle, jaja i Molotovljeve koktele na policijske stanice.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Protestni pokret, između ostalog, zahteva ostavku šefice hongkonške vlade Keri Lam, direktne izbore, oslobađanje uhapšenih na prethodnim protestima i istragu policijskog korišćenja sile protiv demonstranata. Protesti su počeli u junu, zbog u međuvremenu suspendovanog predloga zakona o ekstradiciji koji predviđa izručenje osumnjičenih Pekingu. Protivnici tog zakona navode da on predstavlja pretnju slobodama Hongkonga, garantovanim u toku 50 godina, od 1997, kada je Kina ponovo preuzela kontrolu nad tom bivšom britanskom kolonijom.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
33°C
17.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve