Svet
17.07.2020. 17:33
R. E. / Index. hr

KINESKI NAUČNICI: Neotkriveno do 87 odsto slučajeva koronavirusa u Vuhanu

tan2020-3-28_44712314_0_small-1.jpg
Izvor: AP / Mark Schiefelbein

Do 87 odsto slučajeva novog koronavirusa u Vuhanu između januara i marta možda je ostalo neotkriveno, navodi se u studiji objavljenoj u četvrtak u britanskom stručnom časopisu Nature.

Studija, čiji je autor grupa kineskih stručnjaka sa sedištem u tom gradu iz kojeg je krenula pandemija prošle godine, otkrila je da između 53 i 87 odsto infekcija pre 8. marta nije bilo identifikovano, što potencijalno uključuje asimptomatske i blage slučajeve, prenosi Index. hr.

 EPA-EFE/WU HONG EPA-EFE/WU HONG

Puno veća stopa reprodukcije nego kod SARS-a i MERS-a

Neuzimanje u obzir tih slučajeva svelo je stopu reprodukcije na samo 0,28. To bi značilo da je u proseku bolest s jedne zaražene osobe prešla na manje od jedne osobe, a to je onda ukazivalo da je epidemija pri kraju. Zapravo je stopa reprodukcije tokom rane epidemije bila 3,54, prema recenziranom radu, puno veća od one kod SARS-a i MERS-a.

Povezane vesti - 74.000 LJUDI: U SAD rekordan broj obolelih u jednom danu

EPA-EFE/JEFFREY ARGUEDAS EPA-EFE/JEFFREY ARGUEDAS

Rizik od neidentifikovanih slučajeva

Ta otkrića ističu "rizik koji predstavljaju neidentifikovani slučajevi u promeni intervencijskih strategija", rekli su autori. Dijagnostičke smernice koje je objavila kineska vlada u to vreme određivale su da se asimptomatske infekcije, iako potvrđene laboratorijskim testiranjem, ne ubrajaju u "potvrđene slučajeve" sve dok ne pokažu kliničke manifestacije.

To je možda umanjilo percepciju pretnje te potencijalno smrtonosne bolesti i uticalo na strategije Kine za suzbijanje širenja Covid-19.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
19°C
14.06.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve