Svet
19.03.2019. 12:22
R.E./Beta

KINESKI PREDSEDNIK SI POZVAO UČITELJE I PROFESORE: Ideološko obrazovanje mladih mora da bude jače

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Kineski predsednik Si Đinping pozvao je na jačanje ideološkog obrazovanja u školama, javili su danas kineski zvanični mediji.Od dolaska na vlast 2012, Si je značajno osnažio uticaj Komunističke partije na društvo, zahtevajući potpunu lojalnost partiji i gušeći svaki glas koji ni mogao da ugrozi njen legitimitet.

Si Đinping je naredio nastavnom kadru da "pojača teorijsko učenje, poboljša delotvornost ideološkog i političkog obrazovanja (...) i integriše osnovne vrednosti socijalizma u proces obrazovanja".

"Ideologija ima nezamenjivu ulogu, a nastavnici imaju veliku odgovornost", rekao je kineski predsednik, prenela je CCTV.

Komunistička partija Kine je pooštrila kontrolu u školskim ustanovama uoči 30. godišnjica protesta na Trgu Tjenanmen, koji su počeli na univerzitetima i koje je kineska vojska ugušila silom.

Više hiljada studenata, radnika i drugih gradjana koji su se okupili na Trgu Tjenanmen zahtevali su političke reforme. Kineske vlasti su 4. juna 1989. godine poslale vojsku i tenkove da razbiju prodemokratske proteste.

Peking je demonstracije označio kao "kontrarevolucionarnu pobunu". Zabranjeno je da se o tome raspravlja ili da se na bilo koji način obeležava, a Peking nikada nije zvanično objavio broj žrtava.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
0°C
21.01.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve