Svet
03.08.2018. 17:11
R.E./Beta

KINESKI PROFESOR UHAPŠEN U SRED INTERVJUA U SVOJOJ KUĆI: Kad je opleo po Si Đinpingu upala je policija

prison-chelmsford.jpg
Izvor: Vetta / Andrejs Zemdega

Kineski profesor u penziji Sun Venguang bio je u sred intervjua za američku televiziju Glas Amerike (VOA) kada je policija upala u njegovu kuću u Džinanu, i prekinula intervju.Profesor San dugogodišnji je otvoren kritičar kineske vlade, prenosi danas Bi-Bi-Si (BBC) i navodi da je on govorio za kineski program Glasa Amerike kada je policija došla i odvela ga iz stana. Jedna prijateljica profesora Sana potvrdila je za BBC da ga je policija odvela iz stana.

On je taman izgovorio "Ja imam svoju slobodu govora", kada je intervju prekinut.

Intervju je usledio posle nedavnog otvorenog pisma u kome je on kritikovao odluku kineskog predsednika Si Đinpinga da troši više novca za stranu pomoć, zajmove i investicije. On je pozvao predsednika da se umesto toga usredsredi na domaću potrošnju.

U pismu je takodje kritikovana odluka predsednika Sija da se ukinu ograničenja za broj predsedničkih mandata.

Dok je govorio u intervjuu mogli su da se čuju glasovi u pozadini snimka, koji je VOA kasnije preneo preko Tvitera.

"Evo ih opet, njih sedam osam", rekao je on novinaru koji ga je intervjuisao, a onda se obratio policiji i pitao šta je pogrešno rekao.

On je nastavio da objašnjava zašto kritikuje strane investicije, onda su njegovi uzvici postajali glasniji i čuje se kako kaže policajcima "Šta radite. Ilegalno je da dolazite u moju kuću. Ja imam svoju slobodu govora", i tada se naglo snimak prekida.

San je profesor fizike u penziji sa unverziteta Šandong koji je s prekidima proveo više od deset godina u zatvoru 1960-ih i 1980-ih godina zbog kritikovanja komunističkog vodje Mao Cedunga.

On je 2009. pretučen dok je bio u poseti grobu Džao Zijang, komunističkog vodje koji je podržao proteste na Tjananmenu 1989. godine.

Porfesoru Sanu je oduzet pasoš i ne može da napusti zemlju, navodi Njujork Tajms.

Glas Amerike pokušao je da stupi u kontakt s njim, ali nije uspeo, a nema zvanične potvrde da je bilo policijske akcije.

Sanova prijateljica koja je potvrdila da ga je policija odvela rekla je za BBC da veruje da policija drži Sana i njegovu ženu u jednom lokalnom hotelu, gde su bili zadržavani i ranije.

Organizacija Hjuman rajts voč navodi da je Sanovo iskustvo "dnevna realnost" jednog aktiviste za ljudska prava u Kini.

Istražitelj Amnesti internešenela u istočnoj Aziji Patrik Pun rekao je da je sramota da kineskog intelektualca koji daje intervju za medije odjednom prekida policija.

"To jasno pokazuje kako kineske vlasti mogu da guše slobodu govora. Policija može da maltretira (disidente) u svako doba i gde god želi", rekao je Pun.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
fog
8°C
23.09.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve