Kipar zahteva preraspodelu migranata u okviru EU

Kipar zahteva preraspodelu migranata u okviru EU

FOTO TANJUG/ OKSANA TOSKIC/ nr


Kiparski ministar unutrašnjih poslova Konstantinos Petridis priprema pismo za svoje kolege iz zemalja-članica EU, u kojem se očekuje da formalno zatraži da se određeni broj migranata iz Kipra relocira u druge države-članice Unije, prenosi grčki list Katimerini.

Petridis, koji je pozvao EU da na praktičniji način pruži podršku u vezi sa pitanjem migracija, kaže da je vreme za okončanje “nesrazmernog opterećenja za Kipar” uspostavljanjem šeme preraspodele za tražioce azila u državama EU.

Povezane vesti – UPOZNATE RUSIJA I SAD: Erdogan najavio operaciju protiv Kurda na severu Sirije

“Cilj je da se zaustavi, bar do neke mere, nesrazmerni teret za Kipar”, rekao je kiparski ministar.

Ministar Petridis takođe je prokomentarisao nedavnu situaciju na turskom delu Kipra, gde tražioci azila koji podnose zahteve za azil prvo dolaze na turskom delu, a zatim prelaze u južni deo te države.

“Ovo je zaista anomalija usled okupacije”, rekao je Petridis, dodavši da su oni “država u EU koja ne može da kontroliše svoje severne granice”.

Prošlog meseca Petridis je izjavio da su izbeglice i migracije “nacionalna pitanja za Kipar i Grčku”, istakavši da obe zemlje zajednički rade na predlogu politike o rešavanju ovog pitanja na evropskom nivou.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar