Svet
05.05.2019. 12:21
Beta

400 RAKETA NA IZRAEL IZ POJASA GAZE: Najmanje sedmoro mrtvih (FOTO; VIDEO)

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Sukobi izraelske vojske i palestinskih snaga nastavljeni su i noćas. U protekla 24 sata ispaljeno je više od 400 raketa na Izrael, što je izazvalo izraelske vazdušne napade na mete širom Pojasa Gaze.

https://youtu.be/u9S16-G9P8E

U napadima je ubijeno najmanje šest Palestinaca, uključujući jednu trudnicu i njenu bebu, dok je u raketiranju iz pojasa Gaze rano jutros poginuio i jedan Izraelac, prenosi AP. Žrtva identifikovana kao 58-godišnji Moše Agadi, otac četvoro dece ranjen je šrapnelom kada je raketa pogodila njegovu kuću i preminuo je u bolnici, navode izraelski mediji.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
(AP Photo/Adel Hana)

Ministarstvo zdravlja iz Gaze saopštilo je da je jedna 14-mesečna beba ubijena u vazdušnom napadu Izraela, koji je pogodio njenu kuću na istoku Gaze. Njena trudna majka (37) teško je ranjena, a kasnije je preminula u bolnici, dodalo je ministarstvo, ističući da je još jedno dete povređeno.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
(AP Photo/Khalil Hamra)

Ministarstvo je saopštilo da je u vazdušnim napadima Izraela ubijen i 22-ogodišnji Palestinac, a da je 40 osoba ranjeno.

https://youtu.be/gB_0ZkXDCcU

Prva izraelska žrtva

To je prva izraelska žrtva u raketiranju od 2014. godine i rata izraelske vojske i ekstremista Hamasa, naveo je AP.

https://youtu.be/5MA1TtCOXrg

Prethodno je u novembru, takođe u Aškelonu, poginuo Palestinac sa Zapadne obale koji radi u Izraelu. Ekstremisti iz pojasa Gaze ispalili su više od 400 raketa od subote ujutru i to je jedna od najintezivnijih eskalacija nasilja posle više godina koja je prekinula jednomesečno zatišje.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
(AP Photo/Ariel Schalit)

Sirene za raketnu uzbunu oglašavale su se širom juga Izraela juče i jutros jer baražna raketna vatra nije prestajala. Protivraketni sistem Gvozdena kupola presreo je desetine projektila, ali je četvoro ljudi ranjeno, uključujući jednog starijeg čoveka koji je u kritičnom stanju.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Palestinske rakete ispaljene na Izrael(AP Photo/Adel Hana)

Izrael je odgovorio desatinama udara iz vazduha na pozicije ekstremista u Gazi, ubivši šestoro Palestinaca, među njima trudnu ženu i njenu malu devojčicu.

https://youtu.be/c66yu49ysK4

Hamas, koji vlada Gazom, i Islamski džihad najavili su nastavak napada ako izraelska "agresija" ne stane, kako su rekli, a opština u Rišon Lecionu južno od Tel Aviva je otvorila skloništa za bombe.

Osuda raketiranja

Ministarstvo spoljnih poslova Izraela pozvalo je svet da osudi raketiranje iz Gaze.

"To je situacija koju ne možemo prihvatiti. Mi ćemo uzvratiti - osiguraćemo da palestinske terorističke organizacije ne budu u stanju da nastave te napade i tražimo od međunarodne zajednice da ih najoštrije osudi", napisao je portparol ministarstva na Imanuel Nahšon na Tviteru, navodeći da je na Izrael ispaljeno 430 raketa.

https://twitter.com/israelunderfire/status/1124910088114835457

Izraelska vojska je prethodno navela da je gađala kuće više od 30 komandira Hamasa i Islamskog džihada i da je u nekima navodno bilo oružje.

https://twitter.com/IDF/status/1124801146080698369

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu saopštio je da je dao naređenje armiji da nastavi intenzivne napade na palestinske militante koji ne prekidaju raketne napade iz Pojasa Gaze.

"Jutros sam naredio Izraelskim odbrambenim snagama da nastave masivne napade na terorističke elemente u Pojasu Gaze", rekao je Netanijahu na nedeljnom sastanku vlade.

On je dodao da je naredio da se trupe raspoređene na granicama enklave pojačaju dodatnom oklopnom tehnikom, artiljerijom i pešadijom.

https://twitter.com/israelunderfire/status/1124605660262539264

Vojska je ranije saopštila da na jug prebacuje oklopnu brigadu sa namerom da je koriste u ofanzivnim operacijama ako se za to ukaže potreba. Portparol Izraelskih snaga odbrane Jonatan Konrikus izjavio je novinarima na konferenciji za novinare da ne zna da li su u toku pregovori o prekidu vatre koji su ranije na dan-dva omogućavali obnavljanje primirja.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
21.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve