400 RAKETA NA IZRAEL IZ POJASA GAZE: Najmanje sedmoro mrtvih (FOTO; VIDEO)

400 RAKETA NA IZRAEL IZ POJASA GAZE: Najmanje sedmoro mrtvih (FOTO; VIDEO)

(AP Photo/Adel Hana)


Sukobi izraelske vojske i palestinskih snaga nastavljeni su i noćas. U protekla 24 sata ispaljeno je više od 400 raketa na Izrael, što je izazvalo izraelske vazdušne napade na mete širom Pojasa Gaze.

(AP Photo/Adel Hana)

(AP Photo/Adel Hana)

Ministarstvo zdravlja iz Gaze saopštilo je da je jedna 14-mesečna beba ubijena u vazdušnom napadu Izraela, koji je pogodio njenu kuću na istoku Gaze. Njena trudna majka (37) teško je ranjena, a kasnije je preminula u bolnici, dodalo je ministarstvo, ističući da je još jedno dete povređeno.

(AP Photo/Khalil Hamra)

(AP Photo/Khalil Hamra)

Ministarstvo je saopštilo da je u vazdušnim napadima Izraela ubijen i 22-ogodišnji Palestinac, a da je 40 osoba ranjeno.

Prva izraelska žrtva

To je prva izraelska žrtva u raketiranju od 2014. godine i rata izraelske vojske i ekstremista Hamasa, naveo je AP.

Prethodno je u novembru, takođe u Aškelonu, poginuo Palestinac sa Zapadne obale koji radi u Izraelu. Ekstremisti iz pojasa Gaze ispalili su više od 400 raketa od subote ujutru i to je jedna od najintezivnijih eskalacija nasilja posle više godina koja je prekinula jednomesečno zatišje.

(AP Photo/Ariel Schalit)

(AP Photo/Ariel Schalit)

Sirene za raketnu uzbunu oglašavale su se širom juga Izraela juče i jutros jer baražna raketna vatra nije prestajala. Protivraketni sistem Gvozdena kupola presreo je desetine projektila, ali je četvoro ljudi ranjeno, uključujući jednog starijeg čoveka koji je u kritičnom stanju.

Palestinske rakete ispaljene na Izrael (AP Photo/Adel Hana)

Palestinske rakete ispaljene na Izrael
(AP Photo/Adel Hana)

Izrael je odgovorio desatinama udara iz vazduha na pozicije ekstremista u Gazi, ubivši šestoro Palestinaca, među njima trudnu ženu i njenu malu devojčicu.

Hamas, koji vlada Gazom, i Islamski džihad najavili su nastavak napada ako izraelska “agresija” ne stane, kako su rekli, a opština u Rišon Lecionu južno od Tel Aviva je otvorila skloništa za bombe.

Osuda raketiranja

Ministarstvo spoljnih poslova Izraela pozvalo je svet da osudi raketiranje iz Gaze.

“To je situacija koju ne možemo prihvatiti. Mi ćemo uzvratiti – osiguraćemo da palestinske terorističke organizacije ne budu u stanju da nastave te napade i tražimo od međunarodne zajednice da ih najoštrije osudi”, napisao je portparol ministarstva na Imanuel Nahšon na Tviteru, navodeći da je na Izrael ispaljeno 430 raketa.

Izraelska vojska je prethodno navela da je gađala kuće više od 30 komandira Hamasa i Islamskog džihada i da je u nekima navodno bilo oružje.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu saopštio je da je dao naređenje armiji da nastavi intenzivne napade na palestinske militante koji ne prekidaju raketne napade iz Pojasa Gaze.

“Jutros sam naredio Izraelskim odbrambenim snagama da nastave masivne napade na terorističke elemente u Pojasu Gaze”, rekao je Netanijahu na nedeljnom sastanku vlade.

On je dodao da je naredio da se trupe raspoređene na granicama enklave pojačaju dodatnom oklopnom tehnikom, artiljerijom i pešadijom.

Vojska je ranije saopštila da na jug prebacuje oklopnu brigadu sa namerom da je koriste u ofanzivnim operacijama ako se za to ukaže potreba. Portparol Izraelskih snaga odbrane Jonatan Konrikus izjavio je novinarima na konferenciji za novinare da ne zna da li su u toku pregovori o prekidu vatre koji su ranije na dan-dva omogućavali obnavljanje primirja.