Svet
04.02.2018. 12:37
R.E.

KO JE GRUPA TAHRIR AL ŠAM KOJA JE OBORILA RUSKI SUHOJ I UBILA PILOTA: Brutalniji od Al Kaide i Islamske države, svaki njihov zarobljenik poželi trenutnu smrt

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Teroristička grupa Tahrir al Šam, koja je preuzela odgovornost za obaranje ruskog Suhoja 25 na severu Sirije, spada u najgore od najgorih džihadističkih organizacija. Ta teroristička grupa bila je deo Al Kaide, ali se pre godinu dana osamostalila.

Njeno ime u prevodu znači "Organizacija za oslobođenje Levanta" ili "Komitet oslobođenja Levanta". Ime podseća na prvobitno ime Islamske države - Islamska država u Iraku i Levantu, jer je Levant širi pojam nego Sirija, što ukazuje na ratničke ambicije džihadista.

Tahrir al Šam se formirala i izdvojila pre samo godinu dana spajanjem više salafističkih grupacija među kojima i Džabhat Fateh al Šam i Nusra front, donedavno ogranak Al Kaide u Siriji.. Sa osipanjem ID, u poslednjih nekoliko meseci postala je najozbiljnija i najjača teroristička grupa koja teroriše u ratu u Siriji.

Terrorist leader of #AlQaeda affiliated #HTS / Hay'at Tahrir al-Sham terror group, Abdullah al-Muhaysini describes how his forces used MANPADS to shoot-down #Russia Air Force #RuAF's Su-25SM piloted by Filippov Roman Nikolaevich over #Saraqib, #Idlib countryside, #Syria today. pic.twitter.com/lrVu1TTnSK

— Babak Taghvaee (@BabakTaghvaee) February 3, 2018

Džihadisti ove grupe krvoločniji su i brutalniji od pripadnika Islamske države, mada je istina da su najsuroviji džihadisti ID prišli Tahrir al Šamu. Do početka ove godine oni su već imali više od 32.000 boraca.

Njihov vođa zove se Abu Mohamed al Džulani, koji je i objavio osamostaljivanje od Al Kaide i pozvao svoje vojnike da se bore do pobede. Evo njegove izjave za Al Džaziru, koja ga je tretirala kao bilo koju javnu ličnost:

Da su se živog dočepali ruskog pilota čiji su avion u subotu oborili, njegova sudbina bila bi mnogo tragičnija nego što jeste.

NE PROPUSTITE:

(VIDEO) DŽIHADISTI OBORILI RUSKI SUHOJ: Pilot se spasao katapultiranjem i poginuo u obračunu sa islamistima! Rusi iz osvete krstarećim raketama sravnili džihadiste sa zemljom

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
09.12.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve