Svet
16.12.2019. 17:13
Index.hr

Ko je otvorio grob ozloglašenog SS oficira, poznatijeg kao mesar?

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Berlinska policija pokušava da otkrije ko je otvorio grob bivšeg SS-ovca Rajnharda Hajdriha, visokorangiranog naciste kog su 1942. ubili češki partizani.

Zaposleni na groblju u središnjem Berlinu kaže kako je neobeleženi grob otvoren u četvrtak, ali da nije uklonjena nijedna kost pokopanog, kažu iz policije, a prenosi BBC.

Hajdrih je bio jedan od ključnih organizatora masovnih ubistva evropskih Jevreja. U januaru 1942. predsedavao je Vanzejskoj konferenciji, na kojoj se dogovaralo Hitlerovo genocidno "Konačno rešenje".

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Hajdrih, koji je dobio nadimak Mesar, vodio je sigurnosni ured Rajha. Hitler ga je prozvao "čovekom sa gvozdenim srcem".

Vladao je Češkom i Moravskom do maja 1942. godine, kada su češki partizani napali njegovu limuzinu i ubili ga. U znak odmazde, nacisti su uništili selo Lidice i ubili sve odrasle muškarce i mladiće, a žene deportovali u logore.

Savezničke okupacijske snage na kraju Drugog svetskog rata odredile su da se ne obeležavaju grobovi istaknutih nacista kako bi sprečili nacističke simpatizere da ih pretvore u svetišta.

Pročitajte još: Nacisti u roze haljinicama

Policija smatra da je onaj ko je otvorio Hajdrihov grob dobio poverljive informacije o njegovoj lokaciji.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
4°C
29.11.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve