Ko je Pit Butidžidž i po čemu se razlikuje od drugih demokratskih kandidata?

Ko je Pit Butidžidž i po čemu se razlikuje od drugih demokratskih kandidata?

AP Photo/Mary Altaffer


Među predstavnicima američkih demokrata koji se nadmeću za mesto kandidata za predsednika SAD posebnu pažnju medija privlači Pit Butidžidž (38).

On svoju kampanju gradi na ideji smene generacija u Beloj kući.

Do pokretanja svoje kampanje za predsedničkog kandidata u januaru 2019. Butidžidž je bio relativno nepoznat gradonačelnik u državi Indijani, u gradu Saut Bend sa tek nešto više od 100.000 stanovnika, prenosi Njujork tajms.

Pročitajte još: PROPAO IMPIČMENT: Senat oslobodio Trampa optužbi

Školovao se na Harvardu a zatim na Oksfordu zahvaljujući stipendiji, a potom je bio obaveštajni oficir u rezervnim snagama Mornarice i konsultant u firmi Makinsi.

Butidžidž je u politiku ušao početkom 2017. kada se, doduše neuspešno, kandidovao za mesto predsednika Demokratskog nacionalnog komiteta.

AP Photo

AP Photo

Kao najmlađi među demokratskim kandidatima za predsednika SAD, obećava da bi izgradio most ka novoj eri američke politike.

Pročitajte još: “Čitav proces opoziva je zasnovan na lažima”

Izdvaja se i kao prvi kandidat koji se zalaže za povećanje broja sudija u Vrhovnom sudu SAD, a pokazao se i kao jedan od najveštijih u prikupljanju sredstava u kampanji.

Prema pisanju Njujork tajmsa, ono po čemu se još Butidžidž razlikuje od ostalih kandidata u trci je i to što je prvi koji se otvoreno deklarisao kao homoseksualac i takođe prvi koji planira da se direktno sa pozicije gradonačelnika preseli u Belu kuću.

Butidžidž se 2018. venčao sa svojim partnerom Čejstenom Glezmanom, nastavnikom iz Mičigena, koji je od tada postao veoma aktivan u njegovoj kampanji, prikupljajući sredstva i nastupajući na događajima širom SAD promovišući Butidžidžovu kandidaturu.

Kolike šanse Butidžidž ima u trci demokrata, pokazuju poslednje glasanje u Ajovi na kojem je su on i Sanders dobili skoro isti broj glasova za nominaciju za predsedničkog kandidata, na osnovu 97 odsto prebrojanih glasova.

Rezultati pokazuju da je Butidžidž, bivši gradonačelnik rodnog gradića Saut Bend u Indijani, dobio najviše glasova i da je u blagom vođstvu ispred Sandersa, progresivnog senatora iz Vermonta.

Izbore u Ajovi održane u ponedeljak obeležilo je kašnjenje rezultata glasanja kokusa zbog tehničkih problema.

Rečeno je i da nije radila aplikacija u koju je trebalo unositi podatke, ali i da nije bila hakovana, preneo je Glas Amerike.

Kokusi – skupovi građana na kojima otvoreno izražavaju podršku nekome od demokratskih kandidata – bili su održani na 1.600 lokacija u Ajovi.

Broj delegata iz Ajove koji će na finalnoj konvenciji Demokratske stranke glasati za predsedničkog kandidata je 41, pa će se glasovi koji su dobili kandidati u Ajovi preračunati u broj delegata.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar