KO JE SRPSKI KONTAKT KONTROVERZNOG BIZNISMENA IZ KEJPTAUNA: Nafiz Modak razgovarao sa osobom iz Srbije o odnosu južnoafričkih zvaničnika sa kriminalcima

KO JE SRPSKI KONTAKT KONTROVERZNOG BIZNISMENA IZ KEJPTAUNA: Nafiz Modak razgovarao sa osobom iz Srbije o odnosu južnoafričkih zvaničnika sa kriminalcima

Predsednik Južne Afrike Džejkob Zuma; Foto: YouTube screenshot


Južnoafrički “Njuz 24” objavio je u izveštaju sa suđenja Nafizu Modaku, “kontroverznom biznismenu” iz Kejptauna koji se tereti za reketiranje i sumnjive poslove sa obezbeđenjem u tamošnjim noćnim klubovima, da je jedan od svedoka, policajac koji istražuje taj slučaj, rekao da postoje snimljeni razgovori Modaka sa “nekim iz Srbije”.

Kako je naveo policajac Čarl Kinear, osoba koju je Modak zvao u Srbiju je ista ona koja je dala informacije za prvih nekoliko poglavlja knjige “Predsednikovi čuvari”, koja govori o navodnoj visokoj korupciji režima predsednika Džejkoba Zume. On je rekao da to dokazuje “veze Modaka i ljudi u južnoafričkim vlastima”.

Kinear je pred sudom potvrdio da je Modak tokom razgovora sa osobom iz Srbije govorio o odnosima policijskih zvaničnika i “kontroverznih biznismena” i vođa poznatih kriminalnih klanova u toj zemlji.

Na suđenju se govori i o navodnim planovima Modaka da likvidira neke od šefova podzemlja, kako bi preuzeo posao obezbeđenja u klubovima, kao i o milionskim dugovanjima koja želi da naplati od češkog milionera iz devedesetih i osuđenog kriminalca Radovana Krečira, koji se u britanskim medijima spominjao kao “dobar prijatelj Darka Šarića i Dobrosava Gavrića, koji je u Srbiji osuđen za ubistvo Željka Ražnatovića Arkana”.

Jedno od spomenutih imena je i Igor Rusol iz Ukrajine, koji je svojevremeno radio za ubijenog šefa podzemlja Sirila Biku, sa kojim je u trenutku atentata bio upravo Dobrosav Gavrić.

Ista osoba dala materijal za knjigu o visokoj korupciji u Južnoj Africi

U knjizi novinara Žaka Pauva sa podnaslovom “Oni koji Zumu drže na vlasti i van zatvora”, a koja je spomenuta na suđenju, govori se o mrežama moćnika, korupciji i pozadini režima Džejkoba Zume. U prvim poglavljima, za koja je navodno deo materijala autoru dao neko iz Srbije, govori se o susretima autora sa bivšim obaveštajcem u Moskvi i njegovim saznanjima o dolasku Zume na vlast 2009. godine.

Knjiga izdata u oktobru 2017. opisuje stvaranje “mafijaške države u državi” i optužuje Zumu i njegove saradnike za proneveru, izbegavanje poreza, finansijske malverzacije i govori o tome da Zuma svakog meseca dobija oko 70.000 dolara od jedne privatne kompanije.

Knjiga je podigla mnogo prašine, a Nacionalna agencija za sigurnost je tražila sudsku zabranu daljeg prodavanja knjige posle samo nekoliko dana od njenog izdavanja pozivajući se na kršenje zakona o privatnosti, obaveštajnoj sigurnosti i žaleći se na objavljivanje poverljivih poreskih izveštaja.

Uprkos pokušajima cenzure, knjiga je postala međunarodni bestseler, a nakon problema sa distribucijom na internetu se pojavila cela knjiga.

Pauv je na promociji knjige, koju je obeležio “slučajan nestanak struje”, rekao da je spreman na višegodišnje povlačenje po sudovima. Kako je rekao kasnije, zbog knjige je dobio niz pretnji smrću. U knjizi se spominju predsednik Južne Afrike, najviši zvaničnici policije, ministarstava odbrane i unutrašnjih poslova, kao i niz ministara i ambasadora.

Zuma je jedan od kontroverznijih afričkih lidera, čija je vladavina obeležena nizom skandala, optužbi za silovanje, korupciju i pranje novca, a više puta je “preživeo” glasanje o nepoverenju. Zuma je inače ponosni poligamista, koji se ženio šest puta, jer poštuje Zulu tradiciju.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar