KO JE UPOTREBIO HEMIJSKO ORUŽJE U AFRINU: Kurdski lekari optužuju Tursku za napad gasom, Ankara to negira

KO JE UPOTREBIO HEMIJSKO ORUŽJE U AFRINU: Kurdski lekari optužuju Tursku za napad gasom, Ankara to negira

Foto. printscreen youtube


Šest civila u sirijskom regionu Afrinu imaju poteškoća sa disanjem i druge simptome koji ukazuju na mogućnost udisanja otrovnog gasa nakon napada koji su izvele turske snage na tu enklavu pod kontrolom Kurda, javljaju sirijska državna agencija i kurdski mediji, pozivajući se na lekare u Afrinu. Ne koristimo zabranjenu municiju, saopštila turska vojska.

Lekari su, kako navode sirijski mediji, saopštili da je u lokalnu bolnicu prebačeno šest osoba koje teško dišu, povraćaju i imaju promene na koži, prenosi AP.

Te tvrdnje nisu mogle biti potvrđene iz nezavisnih izvora, dok se na video-snimcima iz bolnice vide ljudi sa maskama s kiseonikom, napominje američka agencija.

Sirijska novinska agencija SANA javila je danas da je Turska ispalila nekoliko granata koje sadrže “toksične supstance” na Afrin u petak uveče, zbog čega je šest civila dobilo simptome gušenja.

SANA, kao i kurdski mediji među kojima je i portal Kurdistan 24, prenose reči doktora Halila Sabrija iz bolnice u Afrinu da se napad dogodio u selu Aranda.

I nevladina organizacija sa sedištem u Londonu, Sirijska opservatorija za ljudska prava, pozvala se na lokalne lekare u svom izveštaju o napadu.

Turska negira optužbe

S druge strane, turska vojska je, u danas objavljenom sedmičnom saopštenju, saopštila da u svojoj operaciji u Afrini ne koristi “zabranjenu municiju”, koja je zabranjena na međunarodnom nivou, istakavši da “turske oružane snage nemaju takvu municiju u svom inventaru”.

U saopštenju se naglašava da turska vojska pazi da ne naškodi civilima i da uzima na nišan samo “teroriste” i njihove položaje u regionu Afrina.

Diplomataski izvor Turske opisao je optužbe za ranjavanje šest civila u navodnom napadu gasom kao “crnu propagandu”.

Turska vojska je pokrenula vazdušnu i kopnenu ofanzivu na Afrin, na severozapadu Sirije, 20. januara, a cilj te operacije je proterivanje kurdske milicije poznate kao Jedinice za zaštitu naroda (JPG), iz te enklave.

Tu grupu sirijskih kurda Turska smatra terorističkom i ogrankom kurdskih pobunjenika protiv kojih se ta zemlja bori na svojoj teritoriji.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar