Svet
16.07.2019. 16:31
N. G.

Ko su kongresmenke koje je Tramp napao rasističkim uvredama?

h_55345737_1_30.jpg
Izvor: EPA / JIM LO SCALZO

Četiri jake žene. Četiri demokratkinje. Četiri migrantkinje. Aleksandra Okasio-Kortez, Ejana Presli, Ilan Omar i Rašid Tlaib, našle su se na udaru rasističkih i mizoginih komentara američkog predsednika Donalda Trampa. Četiri političarke su sazvale konferenciju na kojoj su osudile Trampa, a Omar i Tlaib su bili jasne u svojim pozivima za opoziv, dok su Presli i Okasio-Kortez zauzele snažan stav i podsetile američki narod da ne dozvoli da predsednik SAD demagogijom odvrati pažnju od stvarnih problema.

Aleksandra Okasio-Kortez - Najmlađa političarka u Kongresu

EPA-EFE/JIM LO SCALZO EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Rođena je 1989. godine. Američka je političarka, aktivistkinja i jedna od najvećih protivnica Trampove politike, od koje u Kongresu zaziru i najiskusniji republikanci, svesni da često nemaju odgovore na njena oštra i direktna pitanja. Okasio-Kortezova je predstavnica Njujorka u Kongresu SAD. Njen okrug obuhvata istočni deo Bronksa i delove severnocentralnog Kvinsa u Njujorku. Članica je Demokratske stranke. Osvojila je nacionalno priznanje kada je pobedila na primarnim izborima Demokratske stranke za četrnaesti kongresni okrug Njujorka 26. juna 2018. godine. Pobedila je republikanskog protivnika Entoni Papasa na opštim izborima 6. novembra 2018. godine. Sa 29 godina, postala je najmlađa žena koja je ikada služila u Kongresu Sjedinjenih Država.

Ejana Presli - Prva crnkinja izabrana u Gradsko veće Bostona

EPA-EFE/JIM LO SCALZO EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Američka političarka, predstavnik američkog okruga u Kongresu Masačusetsa od 2019. godine. Članica je Demokratske stranke. Njen okrug je nekada predstavljao Džon F. Kenedi. Presli je pobedila desetogodišnjeg predsednika Majka Kapunana na primarnim izborima. Prethodno je bila izabrana za veliku članicu Gradskog veća Bostona 2010. godine. Presli je prva crnkinja izabrana u Gradsko veće u Bostonu, takođe prva izabrana u Kongres iz Masačusetsa. Rođena je 3. februara 1974. godine.

Ilan Omar - Prva naturalizovana Afrikanka u Kongresu

AP Photo/Susan Walsh, File AP Photo/Susan Walsh, File

Američka političarka, predstavnica SAD za 5. kongresni okrug Minesote od 2019. godine. Okrug uključuje ceo Mineapolis i neke od njegovih predgrađa. Omar je izabrana u Predstavnički dom Minesote u 2016. po liniji Demokratsko-poljoprivredno-radničke partije. U Predstavnički dom Sjedinjenih Američkih Država izabrana je 2018. godine. Prva je Somalijska Amerikanka, prva naturalizovana državljanka iz Afrike, kao i jedna od dve muslimanke, koje su izabrane u Kongres. Omar je članica Kongresnog progresivnog kluba i zagovara pristupačne stanove i zdravstvenu zaštitu, oproštaj duga za studentske zajmove i ukidanje imigracionog i carinskog izvršenja u SAD. Ona se snažno protivila imigracionoj politici Trumpove administracije, uključujući i Trumpovu zabranu putovanja.

Povezane vesti - Tramp: Možete da napustite zemlju

Bila je predmet nekoliko teorija zavere, pretnji smrću i drugog uznemiravanja od strane političkih protivnika. Česta je kritičarka Izraela, a osudila je politiku naseljavanja i vojne kampanje na "okupiranim palestinskim teritorijama", i ono što ona opisuje kao uticaj pro-izraelskih lobija, kao što je američki Izraelski komitet za javne poslove. Početkom 2019. kritikovale su je demokrate, republikanci i jevrejske grupe za građanska prava zbog komentara o američkoj podršci Izraelu. Izvinila se zbog nekih primedbi.

Rašida Tlaib - Jedna od prve dve muslimanke u Kongresu

AP Photo/J. Scott Applewhite AP Photo/J. Scott Applewhite

Američki političarka i advokatica, predstavnica SAD za 13. kongresni okrug Mičigena od 2019. godine. Okrug obuhvata zapadnu polovinu Detroita, zajedno sa nekoliko njenih zapadnih predgrađa i većim delom doline. Članica je Demokratske stranke. Bila je prva muslimanka koja je služila u zakonodavstvu u Mičigenu 2018. godine Tlaib je osvojila nominaciju Demokratske stranke za sedište Predstavničkog doma SAD iz 13. kongresnog okruga u Mičigenu Postala je prva palestinsko-američka žena u Kongresu i, zajedno sa Ilhanom Omar jedna od jedine dve muslimanke izabrane u Kongres. Članica je Demokratskih socijalista Amerike. Ona i Aleksandria Okasio-Kortez su prve žene članice DSA-e koje služe u Kongresu.

Tlaib je kritičarka Trampove administracije i zagovarala je opoziv predsednika. Oštro je kritikovala izraelsku vladu, pozvala na ukidanje američke pomoći Izraelu i izrazila podršku kampanji za bojkotovanje, lišavanje slobode i sankcije. Članica je neformalne grupe poznate kao "Odred", čiji članovi formiraju jedinstven front za progresivne promene kao što su Green New Deal i Medicare-for-all. Ostale članice "Odreda" su Ilhan Omar, Ejana Presli i Aleksandra Okasio-Kortez.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
14.06.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve