Svet
25.02.2020. 14:25
Tanjug

KO ŽELI NA ČELO CDU? Borba za presto koja preti da pocepa stranku

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

U nemačkoj CDU u toku je žestoka borba za mesto lidera stranke, u kojoj su kandidati Armin Lašet, Fridrih Merc i Norbert Retgen.

Premijer pokrajine Severna Rajna Vestfalija Lašet najavio je danas da je spreman da se na skupštini stranke 25. aprila kandiduje za šefa CDU.

Nakon nedavne najave Anegret Kramp-Karembauer da se povlači sa mesta lidera stranke i da se neće kandidovati za kancelara Nemačke, počela je borba za "presto", koja preti da pocepa stranku.

Pročitajte još: Sanders u kampanji - Transformisaćemo ovu zemlju

U svojoj najavi on je oštro kritikovao konkurentna Merca, rekavši da žali što svi kandidati ne razmišljaju timski.

Lašet želi pre svega za CDU da pridobije za sebe glasače "centra", dodajući da je u tome veoma važno vezati glasače za stranku, gde, kako je kazao, Merc ima drugačiji pristup.

Ministar zdravlja Jens Špan je na zajedničkoj konferenciji rekao da je odustao od kandidature u korist Lašeta kojeg podržava.

"Jasno je da samo on može biti šef stranke. Zato neću da se kandidujem. CDU je veća od svakog pojedinca", poručio je Špan.

On je ocenio da se CDU nalazi u najvećoj krizi u njenoj istoriji, ukazujući da se radi o krizi poverenja.

Špan je rekao da je Lašet u svojoj pokrajini pokazao da može zbližiti konzervativce, socijaliste i liberale.

Lašet I Špan su rekli da su pokušali da uključe u svoj "savez" i Merca i da su iznenađeni njegovom za danas najavljenom konferencijom za štampu.

Njima je, kako su preneli, bilo važno da sa Mercom razgovaraju o Lašetovoj kandidaturi za šefa CDU, i Špana kao njegovog zamenika.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
4°C
01.12.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve