Svet
21.06.2021. 18:05
R.E.

Dan za sankcije

Koje su sve zemlje uvele sankcije Belorusiji, gde je tu Srbija i šta kaže Šešelj

Aleksandar Lukašenko
Izvor: SPUTNIK POOL / MIKHAEL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREML

Evropska unija, Velika Britanija, Sjedinjene Države i Kanada uvele su koordinisane sankcije protiv vlasti u Belorusiji.

Kako se navodi sankcije su odgovor na prinudno spuštanje putničkog aviona, politički motivisano hapšenje novinara Romana Protaseviča i Sofije Sapege, ali i zbog kontinuiranih napada na ljudska prava i osnovne slobode u toj zemlji.

U zajedičkom saopštenju, EU, SAD, Britanija i Kanada navode da su duboko zabrinute zbog kontinuiranih napada režima Aleksandra Lukašenka na ljudska prava, osnovne slobode i međunarodno pravo kao i da podržavaju demokratske težnje naroda Belorusije.

"Ujedinjeni smo u pozivanju da režim prekine svoju represivnu praksu prema sopstvenom narodu. Razočarani smo što se režim odlučio da se udalji od svojih obaveza vezanih za ljudska prava, pridržavanja demokratskih principa i angažmana sa međunarodnom zajednicom", navodi se u saopštenju.

Vlasti Belorusije se pozivaju da u potpunosti sarađuju sa međunarodnim istragama o događajima od 23. maja, oslobode sve političke zatvorenike, sprovedu sve preporuke nezavisne ekspertske misije u okviru Moskovskog mehanizma Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju i uđu u sveobuhvatan i istinski politički dijalog između vlasti i predstavnika demokratske opozicije i civilnog društva.

Evropska unija
Izvor: Shutterstock

U red onih koji su poržali mere protiv Belorusije stala je i Srbija. Odmah nakon ovakve odluke srpskog rukovodstva Evropska unija je pozdravila odluku Srbije da se pridruži restriktivnim merama koje se odnose na zabranu preleta vazdušnog prostora i pristupa evropskim aerodromima za beloruske aviokompanije. Pored Srbije sankcijama Evropske unije pridružile su se Albanija, Severna Makedonija, Crna Gora, Lihtenštajn, Island i Norveška. 

Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Aleksandar Šešelj nije mogao da ostane nem na ovakav odnos Srbije prema Belorusiji. Šešelj je oštro kritikovao vlast zbog toga što se Srbija pridružila pomenutim restriktivnim merama.

Zamenik predsednika Radikala je istakao da se Srbija sramoti pred beloruskim narodom i predsednikom Aleksandrom Lukašenkom koji je, kako Šešelj kaže, "jedini imao hrabrosti da podrži Srbiju u vreme kada nas je Zapad bombardovao". 
 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Lukašenko tvrdi da je sprečio "krvavu pobunu"
Lukašenko

"Legalno sam postupio"

26.05.2021. 13:05

Lukašenko tvrdi da je sprečio "krvavu pobunu"

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da je opozicioni bloger Roman Protaševič, čije je hapšenje izazvalo međunarodno negodovanje, planirao da izvede krvavu pobunu u Belorusiji.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
29°C
21.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve