Svet
21.02.2020. 15:26
Tanjug

Koliko će Grenel biti na čelu obaveštajnih službi SAD?

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Novi vršilac dužnosti direktora američkih obaveštajnih službi Ričard Grenel mogao bi na toj funkciji da provede samo nekoliko nedelja dok predsednik SAD Donald Tramp ne imenuje nekoga ko će trajno preuzeti posao, piše "Njujork tajms".

Prema federalnom zakonu, Grenel bi na čelu obaveštajnih službi SAD mogao da se zadrži samo oko tri nedelje, osim ako Bela kuća brzinski ne imenuje nekog kadidata kog bi potom trebalo da potvrdi Senat, napominje list.

I AP napominje da, prema zakonu, američki predsednik može da imenuje vršioca dužnosti na ograničan period.

Pročitajte još: Sanders favorit, Klobučar u zamahu

Vreme ističe 11. marta, ukoliko Tramp ne bude pre toga imenovao novog stalnog direktora, a u tom slučaju, kako objašnjava profesor prava sa Univerziteta u Teksasu, Stiven Vladek, Grenel bi još mogao da se zadrži na poziciji.

Federalni zakon, naime, daje predsedniku fleksibilnost da privremeno imenuje i odabere bilo koga za tu funkciju, dok njegov službeni kandidat čeka potvrdu Senata, što može potrajati mesecima.

Tramp je sinoć izjavio da razmišlja da za direktora američkih obaveštajnih službi imenuje Daga Kolinsa, republikanca iz Džordžije i poslanika Predstavničkog doma, navodi "Njujork tajms".

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Grenel, koji je američki ambasador u Nemačkoj i specijalni izaslanik predsednika SAD za pregovore Beograda i Prištine, na Tviteru je objavio da će Tramp uskoro objaviti ime kandidata i potvrdio da to neće biti on.

"Njujork tajms" konstatuje da je ovo poslednji u nizu komplikovanih manevara Bele kuće da postavi ljude koje predsednik favorizuje na određene pozicije.

Za Grenela list piše da je lojalan Trampu i da ima malo iskustva u obaveštajnim poslovima, kao i da bi najverovatnije naišao na otpor u Senatu ako bi bio predložen za stalnog direktora obaveštajnih službi.

Nije jasno koga će Tramp nominovati, navodi list i dodaje da bi predsednik SAD mogao da izabere nekog ko ima male šanse da prođe Senat kako bi Grenela zadržao na toj poziciji što duže može.

Prema navodima "Njujork tajmsa" samo je mali broj ljudi znao da će Tramp da imenuje Grenela za vršioca dužnosti direktora američkih obaveštajnih službi i da je ta odluka držana kao tajna unutar Bele kuće.

Ranije je CNN javio da će Grenel na novoj funkciji biti oko 90 dana i da je prihvatio posao znajući za to.

Grenel će za to vreme biti nadležan za 17 obaveštajnih agencija SAD, među kojima su CIA, FBI, Vojno obaveštajna agencija, NSA...

Vest o izboru Grenela koju je prvi preneo "Njujork tajms" dolazi uoči isteka roka 11. marta da imenuje novog direktora obaveštajnih službi ili novog vršioca direktora jer po federalnom zakonu Megvajer ne može da ostane na toj funkciji posle tog datuma.

U međuvremenu je razjašnjeno da će Grenele, bez obzira na novo imenovanje, nastaviti istovremeno da obavlja i funkciju specijalnog izaslanika predsednika za pregovore Beograda i Prištine.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
4°C
01.12.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve