Kolinda se hvali hrvatskim antifašistima, ali bez državne proslave Dana pobede

Kolinda se hvali hrvatskim antifašistima, ali bez državne proslave Dana pobede

BETAPHOTO/HINA/Lana SLIVAR DOMINIC/MO


Zvanični Zagreb ni ove godine nije obeležio Dan pobede, a jedino se hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović tim povodom oglasila na Tviteru.

Kitarovićeva je istakla veliki doprinos hrvatskih antifašista u konačnoj borbi protiv fašizma i nacizma.

“Federalna Država Hrvatska postala je temeljem borbe za hrvatsku državnu samostalnost, čijoj su uspostavi, uz prvog hrvatskog predsednika dr. Franju Tuđmana, doprinos dali i brojni antifašisti”, napisala je hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović na Tviteru.

Kitarovićeva je na Dan pobede istakla veliki doprinos hrvatskih antifašista konačnoj pobedi nad fašizmom i nacizmom. Ona je podsetila da je danas i Dan Evrope, kada se proslavlja donošenje “Šumanove deklaracije”, koja je stvorila temelje buduće Evropske unije. Takođe, hrvatska predsednica je navela da je potvrđena vekovna predanost hrvatskoga naroda Evropi i njenim duhovnim vrednostima.

Povodom njenih tvitova, oglasili su se i pojedini tviteraši.

Komentar

Inače, Hrvatska je juče na ulicama Zagreba proslavila pobedu nad fašizmom, maršom “Besmrtnog partizanskog odreda” nekoliko stotina učesnika, koji su nosili zastave i fotografije poginulih boraca NOB-a i pevali partizanske pesme.

Povorka, kojoj se pridružio i ambasador Rusije u Hrvatskoj Anvar Azimov, kretala se od zagrebačkog Trga žrtava fašizma prema Trgu Republike Hrvatske, gde je održan prigodan program i puštena 74 balona mira. U ime organizatora, predsednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABA) Franjo Habulin rekao je uoči početka da se ovim maršom obeležava Dan oslobođenja Zagreba, Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope, prenosi hrvatski portal “Indeks”.

Prošle godine, Hrvatska nije proslavljala Dan pobede, a više o tome pročitajte ovde.

 

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar