Svet
23.05.2023. 14:10
Beta

Opravdano?

Kome Amerika sada preti sankcijama

Amerika
Izvor: Shutterstock

Američki državni sekretar Entoni Blinken zapretio je sankcijama generalima u Sudanu jer se ne pridržavaju sklopljenog primirja.

Sedmodnevno primirje prema svedočenjima očevidaca prekršeno je u glavnom gradu Kartumu iznad kog su leteli borbeni avioni, a u nekim područjima su nastavljene borbe.

Sukob vladinih snaga i paravojnih Snaga za brzu podršku, koji traje već šest nedelja, prouzrokovao je u zemlji humanitarnu krizu, a raseljeno je više od milion ljudi.

Poslednjih nedelja, SAD i Saudijska Arabija posredovale su u pregovorima između zaraćenih strana.

Novo primirje je objavljeno tokom vikenda, a na snagu je stupilo sinoć, što je sedmi pokušaj do sada da se zaustave sukobi u toj državi. Sva ranija primirja su prekršena.

U video poruci koju je američka ambasada objavila na društvenim mrežama danas, Blinken je rekao da su borbe bile "tragične, besmislene i razorne".

Primirje, kako je rekao, ima za cilj da omogući isporuku humanitarne pomoći i obnovi osnovne usluge i infrastrukturu uništenu u sukobima.

Uspostavljen je mehanizam za nadgledanje primirja u kom su po tri predstavnika zaraćenih strana, tri iz SAD i tri iz Saudijske Arabije.

"Ako se prekrši prekid vatre, znaćemo i prekršioce ćemo smatrati odgovornim kroz sankcije i druga sredstva. Omogućili smo prekid vatre, ali je odgovornost sudanskih oružanih snaga i snaga za brzu podršku da ga sprovedu", rekao je on.
 

Pregovori o primirju vođeni su u saudijskom primorskom gradu Džedi, na Crvenom moru.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ponovo prekršeno primirje u Sudanu
1

Detonacije u Kartumu

05.05.2023. 13:03

Ponovo prekršeno primirje u Sudanu

Ponovo je prekršen prekid vatre u glavnom gradu Sudana gde se čuju detonacije, dok sudanska vojska pokušava da potisne odmetnute vojne Snage za brzu podršku (RSF) u oblasti oko predsedničke palate i vojnog štaba.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
25.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve