Svet
15.02.2019. 15:49
R.E./Beta

KOMPROMIS DEMOKRATA I REPUBLIKANACA U KONGRESU I SENATU SAD: Usvojen predlpog zakona, sprečena nova blokada američke vlade

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Oba doma američkog Kongresa usvojila su predlog zakon na osnovu kompromisa demokrata i republikanaca o bezbednosti granice, zahvaljujući čemu će biti izbegnuta nova delimična blokada vlade.

Međutim, otvoreno je novo polje sukoba, ovaj put povodom plana predsednika SAD Donalda Trampa da zaobidje Kongres i proglasi vanredno stanje da bi preusmerio milijarde dolara iz drugih federalnih fondova na izgradnju zida na granici s Meksikom, navodi Asošiejted pres.

Senat je sinoć usvojio zakon o finansiranju rada vlade većinom od 83 prema 16, posle čega je on dobio i podršku Predstavničkog doma, gde je za usvajanje glasalo 300 kongresmena, a protiv 128.

Tramp bi danas trebalo da potpiše taj zakon kojim će biti izbegnuta nova blokada vlade. Prethodna, započeta krajem prošle godine trajala je rekordnih 35 dana, do 25. januara, kada je predsednik SAD potpisao zakon koji je omogućio finansiranje saveznih agencija do 15. februara.

Usvojenim predlogom zakona je za izgradnju zida na američko-meksičkoj granici predvidjeno oko 1,4 milijarde dolara, što je znatno manje od 5,7 milijardi koliko je Tramp tražio. Takodje, odobrena sredstva dovoljna su za izgradnju četvrtine zida koji Tramp želi.

Bela kuća je sinoć potvrdila da će Tramp potpisati zakon, ali i da će jednostranim potezima nastojati da obezbedi dodatna sredstva za izgradnju celog zida.

Taj Trampov plan odmah su osudile demokrate, dok su neke savezne države i drugi korisnici federalnog novca zapretili tužbama.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
27.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve