KORONA HARA EVROPOM: Ove države su uvele neke od najstrožijih mera

KORONA HARA EVROPOM: Ove države su uvele neke od najstrožijih mera

EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ


Sa 11.287 novih slučajeva koronavirusa znatno je premašen prethodni rekord u Nemačkoj, saopštio je Institut Robert Koch (RKI). Do sada je dnevni rekord bio 7.830 slučajeva – prošlog petka. Broj ljudi čija je smrt povezana s infekcijom SARS-CoV-2 porastao je na 9.905 – 30 više nego dan ranije, piše Deutsche Welle.

Po poslednjim podacima, otprilike trećina svih nemačkih gradova i okruga prešla je prag od 50 novih infekcija na 100.000 stanovnika u zadnjih sedam dana. U mnogim mestima stupaju na snagu pooštrene mere zaštite. U oko 30 okruga i gradova takozvana vrednost incidencije popela se čak i iznad granice od 100, piše Index. hr.

Povezane vesti – “Eksplozija” koronavirusa u zemljama regiona

Međutim, trenutne vrednosti su samo delimično uporedive s onima iz proleća, jer se sada znatno više testira – i samim tim otkriva se više zaraženih. Zbog vremena između infekcije, testa, rezultata i izveštaja stručnjaci kažu da najnoviji brojevi pokazuju koliko se virus širio – pre nedelju dana. Zbog toga je potrebno neko vreme pre nego što se političke mere odraze i u brojkama, rečeno je.

 EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Testovi kolega u kabinetu ministra zdravstva

U sredu je ministar zdravstva Jens Spahn (40) objavio da je zaražen virusom korone. On se putem Twittera zahvalio na željama za oporavak i dodao: “U izolaciji sam kod kuće i oporavljam se. Trenutno imam samo simptome prehlade.” Poželeo je svima s kojima je bio u kontaktu da ostanu zdravi.

Sada se postavlja pitanje da li je Spahn preneo virus i svojim kolegama u vladi. Prema informacijama lista Bild, svi koji su u sredu bili s njim na sastanku u kancelarskom uredu trebalo bi da budu testirani.

Skoro potpuno zatvaranje u nekim državama EU

Neke zemlje Evropske unije već reaguju oštrim merama na sve veći broj slučajeva zaraženih.

 EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Češka

U Češkoj će od ovog četvrtka gotovo sve radnje biti zatvorene, osim supermarketa i apoteka. Pored toga, uvedena su i ograničenja izlaska: Vlada u Pragu naložila je da Česi moraju da ograniče kontakt s drugim ljudima na “apsolutno neophodno vreme”. Prema Evropskom centru za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), Češka je nedavno imala najvišu stopu zaraze u Evropi u roku od 14 dana.

Slovačka

Ni Slovačka ne isključuje lockdown nakon rekordnog povećanja broja zaraženih. “Brzi rast broja slučajeva kao u susjednoj Češkoj verovatno može da se spreči samo ako se zatvori cela država”, rekao je premijer Igor Matovic.

Povezane vesti – U Češkoj uvedene restrektivnije mere zbog rasta broja novozaraženih

Irska

U Irskoj je od ponoći na snazi najviši od pet nivoa mera. Konkretno, to znači da ako možete, morate da radite od kuće do 1. decembra. Prodavaonice koje ne prodaju osnovnu robu ostaju zatvorene. Kontakti s osobama iz drugih domaćinstava su zabranjeni, uz nekoliko izuzetaka. Sportovi na otvorenom su dozvoljeni samo u krugu od pet kilometara. Međutim, škole ostaju otvorene.

 EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Italija

U Italiji se u regiji Lacij, kojoj pripada glavni grad Rim, uvodi noćni policijski sat. Stupa na snagu u petak veče i vredi 30 dana. Ljudima je tada dozvoljeno napuštanje domova samo iz važnih razloga kao što su posao ili bolest. Ta drastična mera je ovih dana već uvedena i u drugim regijama.

EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Španija

U Španiji sada ima više od milion registrovanih slučajeva korone. U glavnom gradu Madridu uprkos tome sutra, u petak, završava dvonedeljno zatvaranje koje je naložila središnja vlada, a protiv volje regionalne vlade. Madrid sada razmatra mogućnost zatvaranja teško pogođenih gradskih četvrti i uvođenje noćnog policijskog sata. Ova mogućnost se razmatra i za čitavu Španiju.

 

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar