Svet
18.05.2020. 16:03
Tanjug

KORONA ZAUSTAVILA JAPAN: Ušao u recesiju u prvom kvartalu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Privreda Japana ušla je u recesiju u prvom tromesečju 2020, pošto je pandemija korona virusa zaustavila proizvodnju, izvoz i potrošnju, kao i strahovanja da bi mogla da nastupe još teža vremena.

Japanska vlada je izvestila danas da je bruto domaći proizvod realno pao u periodu januar-mart za 3,4 odsto na godišnjem nivou, prema desezoniranim podacima.

Na kvartalnom nivou, pad je iznosio 0,9 procenata, prenosi CNBC.

Izvoz je potonuo za 21,8 posto, private investicije u stanogradnju za skoro 17 procenata a potrošnja domaćinstava za 3,1 odsto.

Analitičari očekuju pogoršanje situacije jer se, kažu, treća po veličini svetska ekonomija suočava sa najvećim izazovom od Drugog svetskog rata.

Pročitajte još: Brazil prestigao Španiju i Italiju

Japan je u tehničkoj recesiji, koja po definiciji nastupa kad privreda zabeleži pad u dva uzastopna kvartala, budući da je u tromesečju oktobar-decembar već registrovala smanjenje od 1,9 posto.

Japan je izuzetno ranjiv na posledice pandemije s obzirom na svoju zavisnost od trgovine sa SAD-om i Kinom.

Putovanja, turizam i trgovina sa tim i drugim zemljama doživeli su krah zbog mera blokade usmerenih na borbu protiv bolesti Covid-19.

Vlada je usvojila paket mera podrške vredan gotovo 108 biliona jena (1,0 bilion dolara) a planira još veća sredstva, ukljčujući pomoć malim preduzećima i uplatu nočane poomći građanima.

Više od 16.000 ljudi u Japanu zaraženo je korona virusom, a više od 700 je umrlo, što su relativno male cifre imajući u vidu da ta zemlja ima najstarije stanovništvo na svetu i da su njeni gradovi gusto naseljeni.

Japan je prošle nedelje ublažio mere vanrednog stanja u većem delu zemlje, ali su u gradovima koji su žarišta epidemije, kao što je Tokio, zadržana određena ograničenja

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
14°C
04.10.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve