KORUPCIJA, KRIMINAL, LIKVIDACIJA: Nešto je trulo u državi Malti

KORUPCIJA, KRIMINAL, LIKVIDACIJA: Nešto je trulo u državi Malti


Prvo su pokušali da je upucaju kroz prozor njene radne sobe. Kada u tome nisu uspeli, postavili su bombu sicilijanske izrade ispod njenog automobila u blizini kuće u selu Bidnija. Usledio je jedan poziv s broda, detonacija i ubistvo. Malteška novinarka Dafne Karuana Galicija, koja se borila protiv korupcije u svojoj zemlji, nastradala je 16. oktobra 2017. godine. Likvidirana je kao u mafijaškoj zasedi.

Pravosudnim organima Malte bilo je potrebno više od dve godine da uhapse nalogodavca, uticajnog biznismena sa političkim vezama. Od samog početka je mnogim Maltežanima bilo jasno da je u ubistvo umešan sam politički vrh, jer je Galicija, između ostalog, pisala i o tome kako je ostrvo omogućilo poslovanje sumnjivim ruskim i bliskoistočnim investitorima, prodajući im pasoše EU, čime im je dozvoljena utaja poreza i pranje novca. U čitavu sudsku priču trebalo je nekako uvezati premijera i njegov najuži krug ljudi.

Takođe, trebalo je istražiti i upletenost evropskih igrača u kriminal i korupciju na Malti. Taj zadatak dopao je Evropskoj centralnoj banci koja je otvorila istragu protiv Banke Valete. Istrazi su se priključili i evropski parlamentarci koji su neposredno posle ubistva posetili ovu ostrvsku državu kako bi se informisali o stanju u policiji i pravosuđu. Posmatračka delegacija EU je izrazila ozbiljne sumnje u vladavinu prava u ovoj zemlji. Samo toliko.

Dve godine kasnije čini se da Malta ipak nije u potpunosti zakazala. Sada na testu nisu samo institucije ove države. Na proveri je i buduća Evropska komisija kojoj bi ova država mogla da bude i prvi pravi izazov.

Kako najmanja država EU zapravo može da postane i njen najveći problem, pročitajte u novom broju Ekspresa.

Ekspres189

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar